Tamer Heper Paylar değişir
HABERİ PAYLAŞ

Paylar değişir

Haberin Devamı

Halamız vefat etmişti, babam da halamdan sonra dört yıl önce vefat etti. Biz dört kardeşiz annemiz hayatta. Şimdi bize babamdan kalan miras eşit mi paylaşılacak? Eşit değil ise oranlar nedir? S.K.

Şimdi size halanızdan kalan mirasın nasıl paylaşılacağını söyleyemem, zira o noktadaki aile tablosunu bilmiyorum. Ancak tahmin ediyorum ki halanızın ölümü ile babanıza bir şeyler kaldı. Zaten sizi ilgilendiren de babanıza kalanlar. Babanızın kendi malvarlığı ile haladan gelenler bir bütün. Babanızın ölümü ile hepsi birlikte babanızın terekesini teşkil ediyor. Dolayısı iye paylaşım bunlarla yapılacak. Babanızın mirası sizler arısında eşit paylaşılmayacak. Zira, böyle bir aile tablosunda paylaşım şöyle olacak: Babanızın mal varlığının dörtte birini anneniz alacak.

[[HAFTAYA]]

Geri kalan dörtte üçü de siz dört kardeş aranızda eşit paylaşacaksınız. Yani annenizin payı sizden büyük. Şayet kardeş sayısı dört değil üç olsaydı herkes eşit pay alacaktı. Kardeş sayısı üçten az olsaydı evlatların payı anneden büyük olacaktı. Bunu şunun için anlatıyorum. Miras her durumda eşit paylaşılmaz. Halin icabına göre paylar değişir.

Hesap dosyada

Eşimin 10 bin 800 TL borcu vardı. İcra takibine konu olmuştu. Ben kefil oldum ve ayda 500 TL’yi taahhüt ettim. Ekim 2012’ye kadar 13 bin 800TL ödedim. Sonra avukatı aradım borcun hâlâ bitmediğini söyledi. Ben takipten sonra faizin işlemeyeceğini biliyorum. Bunun hesabı nasıl yapılır? S.Ç.


Sizin borcunuzun bitip bitmediğini bu kadar bilgi ile söylemek mümkün değil. Zira borcun miktarı tek başına hesaplamaya imkan vermez. Bazı takiplerde faiz senelik yüzde 9’dur, bazılarında yüzde 17. Bazılarında talep faiz değil, gecikme tazminatıdır ki senelik yüzde 60’a kadar çıkar. Dolayısı ile bunu bilmeden hesaplama yapılamaz. Sonra acaba alacaklı icra takibinde takipten sonra faiz talep etmiş mi? Etmemiş ise faiz hesaplanmaz ama ben şimdiye kadar takipten sonrası için faiz istemeyen meslektaşa rastlamadım. Peki geleyim hesabın nasıl yapılacağına. Bu hesabı icra memuru yapar. Neticede siz ilgili icra müdürlüğüne gidip dosya hesabını çıkartacaksınız. O size varsa bakiye borcu söyleyecek, borç bitti ise bunu da söyleyecek. Bunun daha sağlıklı başkaca bir hesaplama imkanı yok.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder