Tamer Heper Problem alamadığınız kira bedelinde
HABERİ PAYLAŞ

Problem alamadığınız kira bedelinde

Üç katlı evimizin iki katında biz oturuyoruz, bir katını geçen yılın Kasım ayında kiraya verdik. Bir aylık kirayı peşin, bir aylık da teminat bedeli aldık. Kiracı nişanlı, evlenecekler. Eşya geldi ama sonra kiracılar gelmedi. Aralık ve ocak kiraları da ödenmedi. Kiracıyı telefonla aradık babasının hasta olduğunu onun yanında olduğunu söyledi ama kiralarımız da bu arada ödenmedi. Hukuki olarak ne yapmamız gerekir? A.T.

Kiracınızın evde bulunmayışını anormal karşılamıyorum, kiracınız nişanlı çift. Bu safhada birlikte oturmamaları tabii. Dolayısı ile aşağıda açıklayacağım dışında hukuki bir işlem gerekmiyor. Yapılabilecek hukuki işlem ise sözleşmenin feshini talep etmek. Bunun için uygulayabileceğiniz yol şu: Kiracınıza noterden bir ihtarname göndereceksiniz. Bu ihtarnamede ödenmeyen kira bedellerinin ödenmesi için otuz gün süre vereceksiniz. Otuz gün içinde kira bedelleri ödenmezse mahkemeden sözleşmenin feshi ve kiracının tahliyesi için dava açacaksınız.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Noterden ihtarname göndermek yerine bu işlemi icra dairesinden de yapabilirsiniz. Bunun için özel bir takip yolu vardır. Ancak bu işleri bir bilenle yapmanızı da ayrıca tavsiye ederim. İşlemi icra dairesinden yaptığınız takdirde kira alacağınız için de tahsil imkanı doğmuş olur. Yani sizin probleminiz kiracının eve gelmiyor olması değil, bu sizi ilgilendirmez, sizin probleminiz almadığınız kira bedelleridir.

Devletle ortaksınız

Dedem yıllar önce bağını annemin üzerine yapmış. Annem ölünce tapuya baktık soyadı belli olmayan iki hisse daha var. Bunları tapudan nasıl sildiririz? H.O.

Tapuda malik görünen kişilerin ismini sildirme diye bir işlem yok. Sizin de değindiğiniz gibi bu kişilerin soyadı kanunundan önce buraya hissedar olduğu anlaşılıyor. Ancak soyadları yoksa da tapu kayıtlarında memleketi, baba ismi vs. bilgileri vardır. Anlattığınız tarih de çok eski olduğu için bunlar hayatta değil. Ancak mirasçıları var. Yani bugün o hisseye mirasçıları sahip. Şayet mirasçıları yoksa onların mirasçısı devlet. Yani annenizden size kalan bu yerde devletle (hazine ile) ortaksınız. Dolayısı ile onları devreden çıkartmak söz konusu değil.

Haberin Devamı

Tazminat alırsınız

İşyerinde çalışmaktayken bir bahane ile işime son verildi. İşe iade davası açtım kazandım. Ancak işveren temyiz etti, dosya Yargıtay’da. Ben işe ne zaman başlarım. Davayı kazandığım için manevi tazminat talep edebilir miyim? A.Y.

Davayı kazanmışsınız ama temyiz olunmuş. Mahkeme kararının uygulanması için kesinleşmesi gerekiyor. Kesinleşmesi de sizin olayda Yargıtay’ın onayından sonra olacak. Dolayısı ile karar onanırsa işe geri dönebilirsiniz. Ancak burada bir önemli nokta daha var. İşveren sizi yine de işe almayabilir ancak buna karşın size dört ayla sekiz ay arasında ücretiniz kadar tazminat öder. Yani sizin, Yargıtay’ın onama kararına rağmen işe dönememe ihtimaliniz var. Manevi tazminata gelince. İşinize haksız yere son verilmiş. Haksızlığın ne olduğunu bilmiyorum. Şayet işinize son verme gerekçesi kişilik haklarınıza saldırı mahiyeti taşıyor idiyse elbette manevi tazminat da talep edebilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder