Tamer Heper Seçenekler bunlar
HABERİ PAYLAŞ

Seçenekler bunlar

İşyerinde işime son verildi. Çıkışımı bildiren yazıda ‘yalan beyandan’ çıkarıldığım belirtiliyor. Bu belgeyi imzalamadım, noterden göndermişler. Yalan beyan diye söylenen, ihtilafı olan bir işçinin davasında tanıklık yaptığım olaydır ki bu davayı işçi kazandı. Dolayısı ile benim tanıklığım da yalan değildi. Şimdi ben ne yapayım? F.V.

İşine son verilen işçinin yapması gereken şeyler var. İş akdinin haklı olmayan nedenlerden feshedildiğini iddia eden işçi işe iade davası açabilir. Dava sonucunda haklı görülürse işe iadesine karar verilir. Bu durumda işveren ya işçiyi işe alır çalıştırır veya tazminat öder ama işe almaz. Çoğunlukla tatbikatta görülen sekiz aya kadar tazminat ödemek, işe geri almamaktır.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bu birinci ihtimal. İkinci ihtimal işe iade talebinde bulunulmayıp, iş akdinin haksız feshedildiği iddiası ile kıdem tazminatı, fazla mesai, izin kullanmamaktan doğan hakları talep ile dava açmaktır. Bu davada da iş akdinin haklı nedenler olmadan feshedilip edilmediğine bakılır ki böyle bir davada haklı feshin varlığını işveren ispatlayacaktır. İşe iade talebi süresi bir ay, kıdem tazminatını talep süresi ise on yıldır. Sis bu bilgilere göre uygun olanını seçin.

Şartlara bir bakalım

Dedem ölünceye kadar bakma şartı ile bana gayrimenkulünün kuru mülkiyetini verdi. Annemler iki kardeş. Böylece teyzeme miras kalmadı. Ben dedemin elektrik, su gibi makbuzlarını yatırıyorum, bunları da saklıyorum. İlerde bu sözleşme bozdurulabilir mi? E.S.

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi hukuken ve ahlaken birbirlerine bakma görevi verilmiş kişiler arasında yapılamaz. Buna en bariz örnek de ana-evlat, baba-evlat veya karı-koca ilişkisidir. Ancak dedenizin çocukları hayatta iken torunun bakma görevi olup olmadığı tartışılmalı. Bana göre bakma görevini yorumlamalı ve yorumun sonucunda da “evet evlatları hayatta iken de olsa dede torun arasında bakma görevinin varlığı” bazı şartlarla kabul olunmalıdır. Örneğin evlatları hayatta sağlıklı, babalarına bakma imkanları mevcut ve dede muhtaç durumda iken bakımına yanaşmıyorlarsa sizin bakma mecburiyetiniz olmadığı halde bakımını üstlenmişseniz sözleşmenin geçerli olması düşünülmeli. Bu kabul olunacak ise sizin yaptığınız sözleşme geçersiz kılınabilir. Sonra benzer olaylardaki bakmaktan kasıt öyle su parasını yatırmak değildir. Hayatiyetini idame ettirecek bir bakımdır. Dolayısı ile bugünkü şartlar altında işiniz biraz riskli görünüyor. Ancak bundan kesin bir hüküm çıkarmayın diye de uyarmak isterim. Olay şartları içinde değerlendirilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder