Tamer Heper Siz de borçlusunuz
HABERİ PAYLAŞ

Siz de borçlusunuz

Kiracım binaya ait aidatları ve yakıt giderlerini ödememiş. Benim haberim yoktu. Yönetici bunu bana aktarınca ben de kiracıya çıkmasını söyledim. Bir müddet sonra kiracı çıktı. Ancak aidat ve yakıt borçlarını ödememiş. Şimdi yönetici bunları benden istiyor. Bunları ben kullanmadığım halde benim ödemem gerekir mi? * A.Y.

[[HAFTAYA]]

Kat mülkiyeti sistemine tabi binalarda ortak giderler ve aidat borcu hem kiracının hem mal sahibinin borcudur. Evet yakıtı kiracı kullanır, aidat olarak toplanan paranın büyük çoğunluğu kiracının istifadesine sunulan işler içindir, bu tamam.

Haberin Devamı

Zaten kira sözleşmesinde büyük çoğunlukla bu giderlerin kiracıya ait olacağı yazılıdır. Ancak bu giderlerin kiracıya ait olacağı hükmü kiracı ile kiralayan arasındaki ilişkiyi düzenler. Oysa apartman ortak giderlerinden kimlerin sorumlu olacağı kanunda yazılıdır. Ortak giderlerden kiracı ve mal sahibi müteselsil sorumludur. Yani yönetim kimi bulursa parayı ondan alır. Bu durumda siz yönetime borçlusunuz.

Bu parayı ödedikten sonra eski kiracınıza başvurabilirsiniz. Ancak yönetimin mutlaka kiracıya başvurma mecburiyeti de yoktur. Sizden isteniliyorsa bunu ödemenizi önereceğim zira ödenmeyen her ay için yüzde 5 gecikme tazminatı söz konusudur ki bir yılda yüzde 60 seviyesine ulaşır.

Bu da az bir oran değildir. Yeter ki sizin kiracınızın izi kaybolmuş olmasın. Çünkü siz de ödediğinizi kiracınızdan isteyeceksiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder