Tamer Heper Siz yapmayın bari
HABERİ PAYLAŞ

Siz yapmayın bari

Çıkma balkonların kapatılabileceği söyleniyor, benim de balkonum çıkma, kapatmak istiyorum ama kapatmadan size sormayı uygun buldum. Balkonumu kapatabilir miyim? K.L.

Hayır kapatamazsınız, kapatmayın da. Hukuki yanıtımdan önce merak ettiğim bir soruyu soracağım. Biliyorum sizden yüz yüze bu yanıtınızı alamayacağım ama yine de siz kendinize bu soruyu sorun, yanıtını verin. Belki bir gün bir yerde sizden yanıtı duyarım. Soru şu: Bu daireyi bu hali ile beğenmediniz, balkonu kapatıp değiştirmek istiyorsunuz, peki beğenmediğiniz bir daireyi niye aldınız?

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Madem ki aldınız, demekki beğendiniz. Peki beğendiniz ise beğendiğiniz o daireyi niye değiştiriyorsunuz? Ben hep bunu merak etmişimdir. Peki şimdi de hukuki yanıt. Balkonun çıkması gömmesi fark etmez, madem ki projesinde önü açık bir balkon var bu öyle kalacak. Kapanmayacak. Ben sık sık bir soruya muhatap oluyorum. “Kaç tane balkon gördüm, kapalı, peki onlar nasıl kapatıyor da ben kapatamıyorum?” Ben de bunlara bir başka soru soruyorum. Günlük hayatımız içinde suç işleyen bir sürü insan var, peki bizler niye suç işlemiyoruz? Yani demek istiyorum ki kanun dışı iş yapanlar olabilir, bu bize örnek olmalı mı? Elbette hayır. Kötü örnek emsal teşkil etmez. Sizin gördüğünüz o balkonlar için henüz şikayette bulunulmamış da onun için kapalı duruyor. Bilin ki yarın biri şikayet ederse onlar da açılacak, yapılan masraflar da uçup gidecek, yani yazık olacak. Onun için siz kapamayın.

İsterseniz 40 yıl oturun

Bir arsayı yirmi yıl kullanan oranın sahibi olurmuş. Ben de bir yerde yirmi senedir oturuyorum, üstelik yirmi yıldır da kira ödüyorum, yani neredeyse satın alma bedeli kadar kira ödedim. Ben bu yerin sahibi olabilir miyim:? N.H.

Bir bu eksikti, soran okuyucum buna inanarak mı yoksa öylesine mi sordu doğrusu çözemedim ama yine de endişe ettim. Belki gerçekten buna inananlar vardır. Çünkü gerçekten bazı hallerde bazı yerlere yirmi sene sonra malik olunabiliyor. Kanunun bu konudaki cümlesi şöyle: “Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazın davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatı ile zilyetliğinde bulunduran kişi, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir.” Gördüğünüz gibi öyle herhangi bir yeri yirmi yıl kullanmakla oranın maliki olma imkanı yok. Öncelikle bilinmesi gereken, mülkiyet hakkının dokunulmaz olduğu, mutlak haklardan olduğu, Anayasa teminatı altında olduğu. Öyle herhangi bir nedenle birilerinin malına el konulamaz. Bahsettiğiniz el koymanın birinci şartı gayrimenkulün tapu kütüğüne kayıtlı olmaması halidir. Birinin adına tapuda kayıtlı bir yerde kiracı olarak oturuyorsunuz, isterseniz 40 yıl oturun yine de buranın sahibi olamazsınız.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder