Tamer Heper Size özel sözleşme
HABERİ PAYLAŞ

Size özel sözleşme

Haberin Devamı

Anneme ve teyzeme babadan iki arsa kaldı. Buradan ben de hisse aldım, sonra müteahhitle anlaşma yaptık buraya inşaat yapıldı. İnşaat yapılmadan önce annem, teyzem ben anlaşma yaptık ve daireleri bölüştük. Sonra annem vefat etti, kardeşimle annemin hissesine sahip olduk. Bugün kardeşim ve binada daire alanlar annem, teyzem ve benim aramızda yaptığımız sözleşmeyi görmek istiyor. Vermek zorunda mıyım? Ö.B.

Doğrusu sizin aranızdaki özel sözleşmenin dışarıdan birilerini ilgilendirdiğini sanmıyorum. Zira kardeşiniz anneden kalan hisseyi aldı, diğer kat malikleri ise satın aldıkları dairelerin tapusunu aldı, yani onların binadaki hukuki işlemleri tamamlandı, bu durumda sizin, annenizin ve teyzenizin kendi aranızda yaptığınız sözleşme size özel, dolayısı ile sözleşmeyi isteyenlerin bu işte hukuki yararı olmadığı için bu özel sözleşmeyi hiç kimseye göstermek zorunda değilsiniz.

[[HAFTAYA]]
Şayet bu sözleşme bir tarafın mülkiyet hakkını doğrudan ilgilendiriyor ise bu halde mülkiyet hakkını korumak için sözleşmeyi incelemek isteyebilirler ama gördüğüm kadarı ile siz üçünüz arasında yaptığınız bu sözleşme bir başkasının mülkiyet hakkını ilgilendirmiyor. O halde size özel kalacak.

Dükkanlar da katılır


Binamızda meskenler var, ancak alt katta dükkanlar da var. Dükkanlara ana caddeden giriliyor, yani binanın kapısından girilmiyor ve burayı kullanma ihtiyaçları yok. Binada bazı onarım ve izolasyon yapılma ihtiyacı var ama dükkanlar masrafa katılmak istemiyor. Binanın dış cephesi ile ilgileri olmadığını söylüyorlar. Bu doğru mu, dükkanlar masrafa katılmayacak mı? K.B.

Kat mülkiyetine tabi binalarda ortak alanlar ve tesisler bellidir. Bunların bakımı ve onarımı gerektiğinde bütün bağımsız bölüm malikleri masrafa katılır. Ancak bunlar için yine de yönetim planına bakmak gerekir. Yönetim planında bazı bağımsız bölüm maliklerinin bazı masraflara katılmayacağına dair hüküm bulunabilir. Örneğin zemin katta oturanların veya dükkan sahiplerinin asansör masrafına katılmayacağı gibi. Bunlar konusunda yönetim planında hüküm var ise buna uyulmalıdır. Şayet dükkanların dış badana boya işlerinde masrafa katılmayacağına dair bir hüküm varsa tamam, buna uyulacak. Ancak buna benzer açık bir hüküm yok ise bu halde yasal mavzuat geçerli olacaktır. Yasal duruma göre de bir bağımsız bölüm maliki ortak alan veya tesislerden yararlanmadığını veya yararlanmak istemediğini ileri sürerek ortak gidere katılmaktan kaçınamaz. Dolayısı ile dükkan sahipleri asansör giderine de dış cephe izolasyonuna da katılır. Katılma miktarı da arsa payları oranı ile belirlenir. Ortak gidere arsa payı oranında herkes katılır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder