Tamer Heper Sizi yanıltmışlar
HABERİ PAYLAŞ

Sizi yanıltmışlar

Haberin Devamı

Babannem hayattayken babam adına gayrimenkullerini devretmiş ama tapuda satış diye gösterilmiş. Ancak satış talebi olmadığını öğreniyorum. Neticede babaannem ölünce diğer mirasçılar dava açtı ve kazandı. Babamın tapuları elinden gitti. Peki biz talep etmediğimiz halde satış gösterildiyse babamın suçu ne? Mallarımızın devlet tarafından elimizden alınması mantıklı mıdır? T. İ.

Konuyu çok yazdım. Sizin içi önemli olduğunu gördüğüm için bir kere daha yazayım. Miras bırakan hayattayken mallarından dilediği gibi tasarruf eder. Satar, parasını alır dilediği gibi yer. Kimse karışamaz. Ancak satmış gibi gösterir de parasını almazsa yaptığı aslında bağıştır ama mirasçılarını mirastan mahrum etmek için muvaza yoluna başvurmuştur.

[[HAFTAYA]]

Dolayısı ile ölenin mal varlığından yani terekeden mal çıkmış ama para girmemiştir. Dolayısı ile miras bırakan ile malları alanlar arasında diğer mirasçılar aleyhine bir anlaşma yapmıştır. İşte kanunun mantığı bu mirasçıları mahrum etmemektir. Böyle bir işlem yok sayılır, tapu kayıtları mahkeme marifeti ile iptal edilir. Muamele yok sayıldığında da miras kalan mallar mirasçılar adına miras payları oranında paylaşılır. Buradaki mantık hileli yollarla mirasçıları mahrum etmemektir. Şayet tapuda satış göstermek yerine bağış gösterilseydi bu halde mirasçılar sadece mahfuz hisselerini alacaktı. Belki hata babanızı tapu tescili sırasında yanlış yönlendirenlerde. Ama artık yapacak bir şey yok. Ben hep bir şey tavsiye ederim. Ufak büyük demeyin. Her hukuki işlemde bir hukukçuya danışın.

İlginç sonuç çıkabilir

Benim hakkımda hakaretten dolayı savcılığa şikayette bulunmuşlar. Gerçekten de bir süre önce komşumuzla sözlü bir kavga yaşandı ama komşum tarafından bana hakaret edildi, ben de mukabele ettim. Şimdi o mağdur oldu ben suçlu oldum. Böyle bir şeyden ceza görür müyüm? Z. S.

Sözlü kavgada küfür yani sövme ve hakaret, suçtur. Bu tamam, ancak bazı hallerde karşılıklı hakaret ve sövme oluyor. Özellikle bizde küfür çok yaygındır. Bu dahi suçtur. Ancak sizin olayınızda bir özellik var. Bir olayda karşılıklı sövme veya hakaret varsa bu durumda ceza verilmeyebiliniyor. Şöyle: Hakaret suçunun haksız bir fiile tepki olarak işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir. Bu suçun kasten yaralama suçuna tepki olarak işlenmesi halide, kişiye ceza verilmez. Hakaret suçunun karşılıklı olarak işlenmesi halinde, olayın mahiyetine göre taraflardan her ikisi veya biri hakkında verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir. Durumunuz bu. Savcılıktan çıkacak kararı bekleyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder