Tamer Heper Sizinki 2B mi?
HABERİ PAYLAŞ

Sizinki 2B mi?

20 yıla yakın bir zeytinliği işliyorum. Burayı 2B kapsamına almak için ne yapabilirim. Bu yerin dörtte üçü de ormana bakıyor. Kendi üzerime yaptıramazsam, başkası üzerine yapılır mı? B.O.

[[HAFTAYA]]

2 B denilen şey öyle birinin gidip “Bu yeri 2B yapın” demesiyle olmuyor. 2 B demek Orman Kanunu’nun 2’nci maddesinin B fıkrasına giren arazi demektir. Bu madde de orman vasfını kaybetmiş arazi demektir. Bu, zamanında tespit edilmiş, belli arazi kesimi orman vasfını kaybetmiş orman alanı olarak tescil edilmiştir. Bugünkü problem bir araziyi 2 B olarak tescil ettirmek değil, bunlar halen yasa dışı olarak kullanılmakta olup bunları yasal kullanılır hale getirmektir. Bugün bu konuda çalışılıyor. Yasa değişikliği ile bu yerlerin kişisel mal haline gelmesi sağlanıp kullananlara satılacak. Kaça satılır, hangi şartlarla satılır bakalım göreceğiz. Siz de izleyin, şartları belirlendiğinde durumunuzu değerlendireceksiniz. Bu işe girişilmesinin nedeni bu yerlerin zaten kullanılıyor olması, üzerinde bugün binaların yapılmış olması, geri döndürme imkanının bulunmamasıdır. Dolayısı ile istenilen bu yerlerin kullananlara satılmasıdır. Ancak öncelikle arazinin 2 B vasfında olması gerekiyor, acaba sizinki 2 B mi?

Haberin Devamı

İsteğiniz yerine geldi

Kira sözleşmemizde her yıl yüzde 25 zam yapılacağı yazılı. Kira sözleşmem eski. O tarihlerde senelik yüzde 25 zam makul gibiydi ama bugün yıkım. Bunu değiştirmenin yolu nedir? O.D.

Doğru bugün her yıl yüzde 25 zam yapmak sizi yıkar, ancak bunu sizin herhangi bir şekilde değiştirmenize gerek yok. Zira kira sözleşmesindeki artırım şartı, ilk yapıldığı dönemi takip eden ilk yıl için geçerlidir. Sonradan kendiliğinden hükümsüz hale gelir. Siz sözleşmenizi hangi yıl yaptınız bilmiyorum. Ama eski dediğinize ve senelik artışı yüzde 25 olarak belirlediğinize göre oldukça eski olmalı. Yani sizin artırım şartı artık geçersiz. Hatta çoktan beri geçersiz. Bugün yapacağınız artırım senelik yüzde 7-8 civarında. Hatta yılbaşı civarında yüzde 1-2 arasında oynadı. Dolayısı ile sizin işiniz zaten hallolmuş da sizin haberiniz yok. Peki bugüne kadar yüksek kira ödediyseniz ne yapacaksınız? Hiçbir şey. Onlar gitti, siz bundan sonrasına bakın. Yapacağınız zam oranı, zam gereken ayın Türkiye İstatistik Kurumu Üretici Fiyat Endeksi 12 aylık ortalama rakamıdır. Bu rakam her ayın üçüncü günü akşamı televizyonda ve ertesi gün de gazetelerin ekonomi sayfalarında açıklanır. Bakın, zammı ona göre yapın.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder