Tamer Heper Sizinki net kira
HABERİ PAYLAŞ

Sizinki net kira

Yeni bir ev kiraladım, sözleşmemizde kira bedeli net mi brüt mü belli değil. Bunun net mi brüt mü olduğunu nasıl anlayacağız? Daha ilk aydan itibaren ev sahibi ile ihtilafa düşmek istemiyorum. H.Ü.

Ev kiralarında net-brüt ayrımı yoktur. Kira sözleşmesinde yazılı olan rakam ödenmesi gereken kiradır. Net-brüt ayrımı işyerlerinde vardır. Bir gayrimenkul mesken olarak kiralandı ise kira sözleşmesindeki kira bedeli kesintisiz olarak kiralayana ödenir. Bir gayrimenkul işyeri olarak kiralandı ise net-brüt ayrımı vardır ve ise dikkat edilecek husus şudur. Kira sözleşmesinde doğrudan doğruya kira bedeli yazılı ise bu brüt kira bedelidir. Kira ödenirken bunun yüzde 20’si kesilir, geri kalan yüzde 80 kiralayana ödenir, kesilen yani stopaj maliyeye ödenir.

Haberin Devamı

Ancak kira sözleşmesinde kira bedeli NET’tir diye bir kayıt var ise bu halde o net kiranın brütünün hesaplanması ve çıkan rakam üzerinden stopaj ödenmesi gerekir, bu halde kira sözleşmesinde yazan rakam aynen kiralayana ödenecek rakamdır. Kira sözleşmesinde net kiranın yazılı olması halinde bu rakamın yüzde 20’si stopaj değildir. Önce brütüne ulaşmak gerekir. Bunun için de net rakamı önce 80’e böleceksiniz sonra yüzle çarpacaksınız. Çıkan rakam brüt kiradır. Stopaj bu rakam üzerinden hesaplanacaktır. Dikkat edin zaten stopajı bulduktan ve brüt kiradan çıktıktan sonra elinizde net kira rakamı kalacaktır.

[[HAFTAYA]]

Pay ölçerin masrafı

Kirada oturduğum eve ısıya duyarlı vana takılacakmış. Bunun için bir bedel ödenmesi gerekiyor. Bunun parasını ben mi ödeyeceğim yoksa evsahibim mi ödeyecek? H.A.

Bir yaygaradır koptu. Neymiş, herkes yaktığı kadar para ödeyecekmiş. Bu enerji tasarrufu sağlayacakmış! Bugüne kadar taktıranlar sıraya girdi ve şimdiye kadar da taktıranlardan memnun olanına rastlamadım. Yeni vanalar takılıyor, bir de radyatörlere pay ölçer monte ediliyor, her ikisinin dışında bir de binanıza umumi alana bir sistem monte ediliyor. Bunların hepsi para. Bu vanaların montajı sırasında yeni problemler çıkıyor. Çünkü vanaların bağlı olduğu borularda eskimeler oluşmuştur ve söküp takarken kırılmalar ve delinmeler oluyor.

Haberin Devamı

Bir de bunların masrafını katarsanız bir yıllık yakıt tasarrufu peşinen gitti gider. Masraf daha bitmedi. Şu pay ölçerleri okumak, değişikliği yapan firmanın işi. Bir de onlara aylık ücret ödenecek. Çünkü bu sarfiyatı onlar radyatör bazında belirliyor. Üstelik yarın okuma ücretine zam yapmayacakları nereden belli? Demek ki iki türlü masraftan söz edeceğiz. Birincisi montaj ve pay ölçer takılması. İkincisi her aylık ölçümün ücreti. İşte burada bir ayırım noktasındayız. Montaj ve takılan parçaların ücreti, bunlar kiralayana ait masraftır. İkincisi her ayın okuma ücreti ki bunlar kiracıya ait masraflardır. Montaj nedeni ile kırılmalar, dökülmeler su basmaları ise bilin ki ihtilaf kaynağıdır. Üstelik de memnun olan yok gibidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder