Tamer Heper Sözleşmeyi imzalamayın
HABERİ PAYLAŞ

Sözleşmeyi imzalamayın

Bankadan kredi çektim, hesap işletim ücreti istediler. Sonra bana zorla kredi kartı vermeye çalıştılar. Çok direndim ama sonunda başaramadım aldım. Bunun için de yıllık kart ücreti alacaklarmış. Bunu ödemek zorunda mıyım? M.K.

Bizim aklımız ticarete erseydi avukat olmaz tacir olurduk. Bunun için de bankaların işletim parası, kart aidatı gibi alacak kalemlerini nasıl icat ettiklerine akıl erdirmiş değilim. Bankaların kart verene kadar ne reklamlar yaptığını bilmeyen yok. Ancak sonunda telefonunuza gelen mesajlar, evinize gelen ekstrelere akıl erdiremeyeceğinizi de bilin.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bu kartı öyle alın. Kartı almak istememişsiniz. Kart evinize postayla gelebilir. Açarsınız içinden kart fışkırır. Almayın. Umumiyetle kart elinize kuryeyle gönderilir. Kurye de önünüze bir kitapçık uzatır “Bunu imzala kartını vereyim” der. Kartı almak istemiyorsanız bu kitapçığı imzalamayın. Bu kredi kartı sözleşmesidir. İçinde kart ücretini de aidatını da ödeyeceğinize dair hükümler vardır. Ancak hukuken talep edilecek para bir hizmet veya malın karşılığıdır. Hizmet verilmeden alınacak paralar tüketici sorunları hakem heyeti tarafından iptal olunur.

Bağış olmamalı

Biz dört erkek üç kız kardeşiz. Babamızın arsasına dört erkek kardeş ev yaptık. Kızların hak talep etmeyeceği biçimde nasıl üzerimize alabiliriz? H.C.

Arsa babanızın, üzerine ev yaptınız, şimdi hem arsa hem ev babanızın. Kızların hisse istememeleri için yapacağınız şey burayı babanızdan satın almak. Satış bedelini ödemek. Ancak burada elbette şu soru sorulur. “İnşaatı biz yaptık, inşaat için babamıza para ödersek inşaat bize iki misline gelir.” Bunun için inşaatın safhasını bilmek lazım. Şöyle. İnşaat tasdikli proje ile ve yasal ruhsat ile yapıldı ise babanızla yapacağınız bir sözleşmede inşaatı sizin yaptığınız, sadece arsa bedelini ödediğiniz ifade edilmeli. İnşaat kaçak ise yasallaşmadan önce arsa bedeli karşılığı satın alınmalı. Neticeten diğer kardeşlerin hak iddiası, arsanın size bedelsiz geçmesi halindedir. Bedelinin ödenmesi durumunda ve babanızın ölümü halinde babanızın malvarlığı arasından arsa çıkmış olabilir ama yerine para girdiği için diğer mirasçılar zarara uğramamış olur. İkinci bir çözüm de kız kardeşler bu konuda rıza gösteriyor ise mirastan feragat sözleşmesi yapmanızdır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder