Tamer Heper Sözleşmeyi yazılı yapın
HABERİ PAYLAŞ

Sözleşmeyi yazılı yapın

Haberin Devamı

İşyerimi yazılı sözleşme olmadan kiraya verdim. Kiracı işyerine birkaç eşya koydu sonra ortadan yok oldu. Hiç kira almadım, şimdi dükkan kapalı. Açıp işyerini boşaltsam sorun olur mu? Ne yapmam lazım? C.Ş.

Önce şunu hatırlatayım. Kira sözleşmeleri için şekil şartı yoktur. Kira sözleşmesi sözlü de olabilir. Ancak sizin olayınızda olduğu gibi problem yaşandığında aleyhinize sonuçlar doğurur. Bakın nasıl. Öncelikle asla kapıyı açıp girmeyin, eşyaya el sürmeyin, bu halde bir değil birkaç suçu birden işlensiniz. Bu hallerde tahliye davası açıp kazanmak ve sonuçta da icra müdürlüğü marifeti ile işyerine (veya eve) girmek gerekir. Bunun için de uzun bir süreç yaşanır.

[[HAFTAYA]]

Bu süre içinde kiranızı alamazsınız. Ancak davada alacak da talep ettiyseniz dava sonunda alacağınızı, dükkanda bırakılan birkaç parça eşyaya haciz tatbik ederek alabilirsiz. Şimdi daha kötü bir ihtimalden söz edebilirim. Kira sözleşmesi yazılı yapılmadığı için şu anda hasmınızın yani kiracınızın kim olduğu hukuken belli değil. Kiracınızı bulduğunuzda “Burada kiracı ben değilim” dediğinde aksini nasıl ispatlayacaksınız? İşte bu dahi sizin için çok önemli bir problem olur. Bu nedenle ‘sözlü kira ilişkisi de olur’ diye kira ilişkisini sözlü olarak kurmayın, yazılı yapın. Şimdi sizin tahliye davası açmanız gerekiyor ancak bilin ki ilk etapta tebligat problemi yaşayacaksınız. Artık bunu da avukatınız halledecek ama iş geciktiğinde de avukatınızı suçlamayın.

Uzlaşsanız iyi olur


Dedem büyükanneme arsa vermiş. Cephesi 21 metre. Onun yanında benim ve dayımın arsaları var, cephesi 5’er metre. Şimdi büyükannem ve dayım arsalarını birleştirip müteahhide vermek istiyorlar ama beni buna dahil etmiyorlar. Büyükannem alzaymer hastası. Bu inşaatta hissem olabilir mi? Benim arsamı bu yere katma imkanım olur mu? İ.T.

Öncelikle şunu hatırlatayım, alzaymer hastası olan biri hukuki işlem yapamaz. Çünkü mümeyyiz değil. Büyük annenizin bu inşaatı yapması pek mümkün olmayacak. Örneğin müteahhitle yapması gereken sözleşmeyi imzalayamayacak, imzalarsa geçersiz olacak veya müteahhide resmi kurumlarda iş yapması için vermesi gerekli vekaletnameleri veremeyecek. Dolayısı ile önlerinde önemli bir problem var. Önce büyük annenizin mahkeme kararı ile hacir altına alınması ve kendisine vasi tayini gerekir. Bunu temin için yakınlarından herhangi birinin mahkemeye başvurması yeterlidir. Mahkeme sonucunda da vasi tayinine karar verilirse vasinin bu işlemleri yapması için de ayrıca vesayet kararı veren mahkemeden izin alması gerekecek. Yani işiniz uzun. Ancak bu arada şunu hatırlatayım, bulunduğunuz yerin imar planlarında 21 metre cephe yeterli ise (ki önemli bir mesafedir eminim yeterlidir) sizin hukuki müdahaleniz söz konusu olmayacaktır. Hele dayınızın da beş metrelik cephesini katarsanız birleştirme halinde cephe 26 metre olur ki sanırım yeterli bir uzunluk sağlanır. Siz bu arada sulhen anlaşmaya çalışın derim, zira önünüzde uzun bir süreç var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder