Tamer Heper Suç yok hukuki ilişki var
HABERİ PAYLAŞ

Suç yok hukuki ilişki var

Haberin Devamı

Bir aracım vardı sattım, bir miktar peşin aldım devrini yaptım, bakiyesi bonoya bağlandı. Bono ödenmedi. Bir süre sonra satın alanların bir çete olduğunu öğrendim. Savcılığa başvurması için bir avukatla anlaştım, dava açıldı ama mahkeme “Bu bir alışveriş, bir borç ilişkisi, suç yok” demiş. Şimdi bunların malvarlığını da bulamıyoruz. Bunlar hakkında hapis cezası verilmez mi? Yani param sokağa mı atıldı? M.B.

Eh doğru tabir belki bu değil ama zora girdi diyebilirim. Zira, bahsettiğiniz kişilere ceza verilebilmesi için yasada belirlenmiş herhangi bir suçu işlemeleri lazım. Oysa sizin olayınızda bir araç satışı yapılmış, bir miktarı peşin alınmış, gerisi bonoya bağlanmış, bono ödenmemiş. O halde bononun ödenmesi için girişilecek hukuki yollara başvuracaksınız.

[[HAFTAYA]]
Dolayısı ile bu olay savcının veya hakimin değindiği gibi bir hukuki ihtilaf. Her hukuki ihtilaf bir suç oluşturmaz. Üstelik karşınızdaki borçlunun başkaca suçlara karışmış biri olması sizin olayınızda da suç işlediği anlamına gelmez. Dolayısı ile ilişkiniz hukuk davalarını ilgilendiren bir ilişkidir. Bonoyu icra takibine konu yaparsınız, haczedilecek malını bulursanız alırsınız bulamazsanız yapacak bir şey yok. Ancak takip sırasında tehdit, müessir fiil gibi suç unsuru olacak eylemlerle karşılaşırsanız işte ceza davası o zaman devreye girer. Bunlar olmadığı sürece ceza prosedürü işletilmez. Sırf borç ödenmedi diye de hiç kimse hapse atılmaz, ceza verilmez. Hele bir de bu kişilerin daha önce başka nedenlerle suç işlediğini söylediğinize göre, bu suçlardan dolayı hapise girmeleri halinde sizin alacağınız bayağı zora girer.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder