Tamer Heper Tapuya şerh gerekir
HABERİ PAYLAŞ

Tapuya şerh gerekir

On ortaklı bir kooperatifte üyeydim. Binada on mesken dışında fazladan bir mesken ve bir dükkan var. Bir dükkanla aynı kattaki daireyi bana noterden satış vaadi yaparak sattılar. Ben de meskeni bir başkasına sattım. Ancak kooperatif dükkanı ben kullanmaktayken tapuda tüm ortakların ortak malı olarak tescil ettirmiş. Bu dükkana nasıl sahip olurum? G.E.

Doğrusu elinizde noterde yapılmış satış vaadi sözleşmesi varsa probleminiz pek büyük değil. Elinizdeki satış vaadi sözleşmesini delil olarak sunmak kaydıyla tapu iptali ve tescil talebi ile dava açacaksınız. Şayet elinizdeki satış vaadini tapuya şerh verdi iseniz mesele çok daha kolay. Ancak tapuya şerh vermedi iseniz işiniz o kadar kolay değil.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Ama yine de dava açmanıza mani de değil. Bizler, bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yapıldığında bunun tapuya şerh verilmesini tavsiye ederiz. Çünkü bu halde yeni malike de dava açılır ve yeni malik iyi niyet iddiasında bulunamaz. Ancak sizinki kooperatif, dolayısı ile kooperatif satış vaadini yaptığına göre yine kooperatif satış vaadinin bilinmediği iddiasında bulunamayacak. Kısacası, siz dava açmakta tereddüt etmeyin.

Süre geçmiş gibi

Vaktiyle eşimin annesi evini, babasının da rızası ile karıma devretti. Devir tapuda ‘bakıp gözetmek kaydıyla temlikinden tescil edildi’ diyor. Anne vefat etti, baba hayatta, ona da biz bakıyoruz. Ancak eşimin kardeşleri, dava açar daireyi alırız diyorlarmış. Bu doğru mudur? Evi alırken eşimin annesi hastaneden akıl sağlığı yerindedir diye rapor almıştı, bu sonucu etkiler mi? A.A.

Miras bırakan mirasçılardan birine bağış yaparsa mahfuz hisseli diğer mirasçılar, miras bırakanın ölümünden sonra dava açarak mahfuz hisselerini talep edebilirler. Ancak bu talep süreye tabidir. Mahfuz hissesini talep edecek olan mirasçının, murisin ölümünden sonraki bir yıl içinde dava açarak bu talepte bulunması lazımdır. Yani sizin olayda, mahfuz hisseli mirasçılar talepte bulunamaz diyemiyorum da olaya önce süre açısından bakıyorum. Çünkü anlatımınızda, bağışı yapan annenin epey bir süre önce öldüğü gibi bir anlam var. Dolayısı ile olaya önce süre yönünden bakın. Şayet süre dolmadı ise yani ölümden itibaren bir yıl geçmedi ise bu halde dava açılmasını bekleyeceksiniz. Dava açıldığında hâlâ bir yıllık süre dolmamış ise bir meslektaşımın yardımına da ihtiyacınız olacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder