Tamer Heper Tek mirasçı sizsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Tek mirasçı sizsiniz

Haberin Devamı

İki yaşımdayken dayım ve yengem ikisi birlikte beni evlat edinmiş. Dayım ölünce ona ait malvarlığının dörtte üçünü ben aldım dörtte biri yengeme kaldı. Yengem 90 yaşında ve yeğenleri hayatta. Onun da ölümü halinde miras dağılımı nasıl olur? R.D.

Evlat edinilme durumunda evlatlık, evlat edinenlerin birinci derece mirasçısı olur. Yani evlatları ile aynı duruma geçer. Dolayısı ile siz dayınızın ölümü ile aynen evladı gibi mirasın dörtte üçünü sahip olmuşsunuz. Şimdi yengenizin ölümü halinde de durum aynı olacak, siz onun da evladısınız (evlatlık olarak miras konusunda aynı haklara sahip olduğunuz için bu tabiri kullandım) dolayısı ile onun ölümü halinde birinci derece mirasçı olarak mirası paylaşacağınız eş olmadığı için bu defa mirasın tümü size kalacak, tek başınıza mirasçı olacaksınız.

[[HAFTAYA]]

Evlat (veya evlatlık) varken ikinci derece mirasçılara miras gitmez. Bu nedenle tek mirasçı sizsiniz. Okuyucularıma hatırlatma babında şunu söylemek istiyorum. Miras konusunda çok soru alıyorum, bunlara dikkat edildiğinde görülecektir ki sorulan problemlerin hemen hemen hiçbiri birbirine benzemiyor. Zira miras konusunda pek çok ihtimal söz konusu. Gördüğünüz gibi önceki ölümler, sonraki ölümler, evlat, evlatlık, mirasta dereceler vs. Oldukça karmaşık bir sistem. Bu nedenle diyebilirim ki yüzlerce ihtimal söz konusu. Bu nedenle vasiyetname yapacak kimseler, mirasa sahip olanlar, herhangi bir nedenle hukuki işlem yapacak ise kendiliğinden yapmasın mutlaka profesyonel yardım alsın, yoksa amacına ulaşamaz.

Zamanaşımı başlamadı


Bir holdingde çalışıyordum, patron beni bir şirketinde sigortalı gösterdi, sonra çıkarttı diğer şirketine aktardı. Önceki çalışmam için tazminat talep ettim, paran bende endişe etme dedi. Bugüne kadar da almadım. Bunun süresi nedir? Zamanaşımına uğramış mıdır? M.B.

Öncelikle çalışmanızdan acaba kıdem tazminatını hakederek mi ayrıldınız? Patronun “paran bende” demesi sizin bunu hakkettiğinizin bir göstergesi. Hangi tarihte ilk işyerinden ayrılığınızı bildirmemişsiniz, size şunu söyleyeyim. Kıdem tazminatını talep süresi hakediş tarihinden itibaren on yıldır. Dolayısı ile halen talep süresi içinde olmalı. Bir de şöyle bir madde var: “Kıdem tazminatı aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde çalıştıkları süreler göz önüne alınarak hesaplanır.” Dolayısı ile sizin hakettiğiniz kıdem tazminatı sadece birinci işyerindeki süreye tabi değil. Aynı işverenin diğer işyerlerinde çalıştığınız süre için de geçerli. Öyleyse bu on senelik zamanaşımı süresi dahi başlamadı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder