Tamer Heper Terekenin tasfiyesi gerekir
HABERİ PAYLAŞ

Terekenin tasfiyesi gerekir

Haberin Devamı

Annemin anne-babası geçmiş yıllarda vefat etmişti. Annem de 1993 yılında vefat etti. Annemden kalan malların taksimi yapılmadı. Babam sonradan evlendi. 1997 yılında da o vefa etti. İkinci hanımı babamın ölümü üzerine babama ait malları satmaya başladı. Kadın hak sahibi mi, malların taksimi nasıl yapılır? A.Ş.

Babanızın ikinci hanımı hak sahibi mi? Önce ona bakalım. Annenizin anne ve babasının ölümü ile anneniz kendi anne-babasından kalan malların mirasçısı. Onlardan kalan mallara hissesi oranında sahip. Derken annenizin ölümü ile de babanız annenize ait tüm malvarlığının dörtte birine sahip. Mallar paylaşılmasa da hissesi ve hakları saklı.

[[HAFTAYA]]

Babanızın ölümü ile de bu defa babanızın sahip olduğu tüm malvarlığı üzerinde ikinci eşin dörtte bir hissesi var. Yani babanızın ikinci hanımının neredeyse dolaylı olarak dede ve büyükanneden kalan mallarda da hisse sahibi. Yani birinci sorunuzun yanıtı, babanızın ikinci hanımı dolaylı olarak babanızın malvarlığı içinde bulunan miras mallarından sisse sahibi olmuş. Şimdi ikinci soru, bunlardan tasarruf edebilir mi? Malik olma sıfatı ile tasarruf etmesi gerekir ancak miras olarak kalan mallar mirasçılara iştirak halinde yani elbirliği mülkiyeti olarak geçer. Elbirliği mülkiyetinde hissedarlar tek başlarına tasarrufta bulunamazlar. Ya hep birlikte tasarruf edecekler veya miras paylaşılacak ortaklık giderilecek öyle tasarruf edecekler. İşte bu nedenle terekeye dahil mallardan ikinci eş tek başına tasarruf edemeyecek. Etti ise sizlere borçlu. Peki malların taksimi nasıl yapılacak? İki yolu var. Ya mirasçılar bir araya gelip bölüştürme konusunda anlaşacaklar veya terekenin tasfiyesini mahkemeden isteyecekler bunu hakim yapacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder