Ekrem Sarısu Torba yasanın sağlayacağı avantaj borcun vadesine göre değişir
HABERİ PAYLAŞ

Torba yasanın sağlayacağı avantaj borcun vadesine göre değişir

Haberin Devamı

Soru: Bağ-Kur’a 8000 TL prim aslı ve 14.000 TL de gecikme olmak üzere toplam 22.000 TL borcum var. Torba yasadan yararlanmayı düşünüyorum. Acaba borcumu peşin ödesem ne kadar istifadem olur? Ahmet DEMİR Cevap: Torba yasa kapsamında prim borçlarından ilk taksit ödeme süresinin son günü olan 31 Ocak 2014’e kadar yapılan ödemeler peşin sayılacak. Ayrıca yasanın yürürlüğe girdiği 11 Eylül 2014’ten 31 Aralık 2014’e kadar olan süre için borca faiz, gecikme cezası ve gecikme zammı işletilmeyecek. Torba yasanın sağlayacağı avantaj borcunuzun vade tarihine göre değişir. Çünkü torba yasadan yararlanarak borcunuzu ödediğinizde, gecikme cezası ve gecikme zammı silinecek. Yerine borcun ödeme tarihinden (vadesinden) yasanın yürürlüğe girdiği 11 Eylül 2014’e kadar enflasyon oranında gecikme bedeli hesaplanacak. Tabii yeni hesaplanan gecikme bedeli, silinenden daha az olacak. Fakat borcunuza işletilen gecikme cezası ve zammının yüzde 50’sinden fazlasının kalkacağını belirtebiliriz.

[[HAFTAYA]]

Vergi ziyaı cezasında indirim yapılmadı

Soru: Torba yasa hangi vergi cezalarını kaldırıyor anlayamadık? Örneğin vergi ziyaı cezasını kapsıyor mu? Vergi ziyaı cezasının ne kadarı kaldırılıyor? Okan ÇELİK Cevap: Vergi ziyaı torba kanun kapsamında. Ancak tamamı ya da bir kısmının kaldırılması, yani silinmesi söz konusu değil. Oysa bugüne kadar çıkarılan emsal yasalar, belli şartlarla vergi ziyaı cezasının bir kısmını silmişti. Vergi aslı torba yasadan hangi şartlarda yararlanıyorsa, vergi ziyaı cezası da aynı şartlarla yaralanıyor. Vergi ziyaı cezası, vadesinden kanunun yayımlandığı 11 Eylül 2014’e kadar enflasyon oranında hesaplanan gecikme bedeliyle ve taksitlendirme faiziyle birlikte vergi aslı gibi 36 ayda 18 eşit taksitte ödenebilecek. Vergi zıyaı cezasına işletilen gecikme zammı silinecek.

Raporlu olduğunuz sürece işverenin ücret ödeme zorunluluğu yok


Soru: 2013’te çalıştığım işyerinde iş kazası geçirdim. Bir buçuk yıla yakın istirahatli olduğumdan rapor parası aldım. İşverenden ücret almadım. Ayrıca işveren SSK’ya da prim ödememiş. Yüzde 30 olarak kesin raporum çıkmak üzere. Raporum çıktıktan sonra işverenden geçmiş ücretlerimi alabilir miyim? Ayıca işveren sigortamı bildirecek mi? Dursun ALİ Cevap: İş göremez (raporlu) durumda olduğunuzdan kurumdan geçici iş göremezlik ödeneği aldınız. İşverenin çalışmadığınız bu dönem için ücret ödeme zorunluluğu yok. İşlemleriniz tamamlandığında, yüzde 30 işgücü kaybınız nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri bağlanacak. Emekli aylığı gibi her ay iş göremezlik ödeneği adı altında para alacaksınız. Tabii işyerinde çalışarak ücret de alacağınızdan, hem ücret hem sürekli iş göremezlik ödeneği alacaksınız. İleride aranan şartları sağlayarak emekli olduğunuzda, iş göremezlik geliri ile emekli aylığından yüksek olanın tamamını düşük olanın yarısını alacaksınız.

Torba yasadan yararlanarak sağlık yardımı almaya başlayabilirsiniz

Soru: Bağ-Kur’a prim borcum olduğu için ben ve ailem (eş ve çocuklarım) sağlık yardımı alamıyoruz. Torba kanun benim durumumda af getiriyor mu? Torbadan yararlanarak sağlık yardımı alabilir miyim? MUSA Cevap: Torba yasada sağlık yardımı almanızı sağlayan özel bir düzenleme yok. Yalnız, yasadan yararlanarak sağlık yardımı almanız da mümkün. Şöyle ki prim borçlarına ödeme kolaylığı getirildi. Prim borçları enflasyon oranında hesaplanacak gecikme zammı ile 36 ayda 18 eşit taksitte ödenebilecek (18 taksiti tercih edenin borcuna yüzde 15 de faiz eklenecek). Borca işletilen gecikme cezası, gecikme zammı ve faiz silinecek. Prim borcunu taksite bağlatıp ilk taksiti ödeyen Bağ-Kur’lular, sağlık yardımı almaya başlayacaklar. Prim borcunu taksite bağlatıp, ilk taksiti ödediğinizde sağlık yardımı almaya başlayabilirsiniz.

Anneniz 3600 gün primi ve 58 yaşını dolduracak


Soru: Annem 21 Ocak 1962 doğumlu. 1986 yılının ikinci ayında sigorta başlangıcı var. Bugüne kadar 1700 gün prim ödedi. 1988 ve 1994 doğumlu iki çocuğu borçlandığı takdirde ne zaman emekli olabilir? Uğur DEVECİLİ Cevap: Anneniz yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi. Doğumlarından sonraki iki yıllık sürelerde prim ödememişse, borçlanarak toplam 1400 gün kazanabilir. Borçlanmadan sonra 460 gün daha prim ödeyerek toplam primini 3600 güne tamamlaması şartıyla, 58 yaşını dolduracağı 21 Ocak 2020’de emekli olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder