Ekrem Sarısu Tüm emeklilerin intibakı 4 yıl içinde tamamlanacak
HABERİ PAYLAŞ

Tüm emeklilerin intibakı 4 yıl içinde tamamlanacak

Soru: Babam 2000’de SSK’dan emekli oldu. İntibak yasası babamı da kapsıyor mu? Selin ARSLAN Cevap: Meclis’e sunulan intibak yasası 2000 yılından önce emekli olan 2.7 milyon SSK emeklisini kapsıyor. Ancak, tüm SSK emeklilerinin intibakının 3-4 yıl içinde yapılacağı yetkililer tarafından açıklandı. Babanızın intibakı ikinci etapta yapılacaktır.

1976’daki bir günlük sigortanız emeklilik açısından avantaj sağlıyor

Soru: 3 Şubat 1962 doğumluyum. 3 Mart 1976’dan bir gün SSK’lıyım. Ekim 2008’den beri Bağ-Kur ödüyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Yiğit Görkem DEMİRCİ Cevap: 3 Mart 1976’daki SSK başlangıcınız emekliliğinizde büyük avantaj sağlıyor. 8 Eylül 1999 itibarıyla 23 yıldan fazla sigortanız olduğundan, bu tarihte yürürlüğe konan ve emekli olmayı oldukça zorlaştırdığından, toplumda mezarda emeklilik olarak adlandırılan 4447 sayılı Yasa’ya tabi olmadan, eski şartlarla emekli olacaksınız. [[HAFTAYA]]Eski yasaya göre; SSK’dan yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Son 1260 gününü sigortalı bir işte çalışarak ödemek şartıyla, ara vermeden priminizi 3600 güne tamamlayacağınız Ekim 2018’de emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

7 ay beklemenize gerek yok tazminat alarak ayrılabilirsiniz

Soru: 9 Eylül 1974 doğumluyum. 8 Ocak 1991’de SSK’lı oldum. 5450 gün primim var. Emekli olmak için aranan primi 1 yıl geçtim. 20 yıllık iş hayatımı doldurmak içinde 7 ay daha çalışmam gerekiyormuş. 47 yaşında emekli olacakmışım. Bu işyerinde de 11 yıldır çalışıyorum. Çıkmak istiyorum. Bu işyerinden günümü, primimi doldurduktan sonra kendi isteğimle ayrılırsam tazminat alabilir miyim? Serap AKÇİN Cevap: Emeklilik için aranan sigorta ve prim şartını sağlayanlardan isteyenler, kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir ve emekli olacağı yaşın dolmasını çalışmadan bekleyebilirler. İki şekilde emekli olabilirsiniz: 1) 20 yıl sigorta, 5450 gün prim ve 57 yaş şartlarına tabi olarak. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 9 Eylül 2021’de 20 yıllık sigorta sürenizi de çoktan doldurmuş olacağınızdan emekli olabilirsiniz. 2) 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 58 yaş şartlarına tabi olarak. Bu seçenekte de prim ve süre şartını sağladığınızdan 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 7 ay beklemenize gerek yok. İşinizden kıdem tazminatınızı alarak ayrılabilirsiniz. Çünkü, birinci seçenekte sigorta başlangıç tarihiniz 18 yaşınızı doldurduğunuz tarihten itibaren başladığından, bu seçenekte 20 yılınızı 9 Eylül 2012’de dolduruyorsunuz. Ancak, ikinci seçenekte aranan 15 yıllık sigorta ve primi tamamladığınızdan, istediğiniz zaman kıdem tazminatınızı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken, bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünden alacağınız ‘kıdem tazminatı alabilir’ yazısını işverene ibraz etmekten ibarettir.

Haberin Devamı

İki veya daha fazla işyerinden bildirilmek emekli aylığına olumlu yansır

Soru: 1 Ekim 1971 doğumluyum. Ağustos 1997’de askere gittim. Askerliğimi yedek subay olarak yaptım. 1999’da SSK’lı oldum. Ne zaman emekli olabilirim? Aynı ayda iki ayrı yerde sigortalı görünmemin bana ne gibi katkısı olabilir? Arif ÇOLAK/ESKİŞEHİR Cevap: 25 yıl sigorta, 5900 gün prim ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. 5900 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 1 Ekim 2028’de emekli olabilirsiniz. Her ay iki işyerinden bildirilmeniz, üstünden prim hesaplanan aylık kazanç tutarınızı yükselteceğinden faydalıdır. Kazanç tutarının yükselmesi, emekli aylığı hesabına esas ortalama aylık kazanç tutarını yükselteceğinden ileride emekli aylığına olumlu yansır.

Haberin Devamı

İlk defa sigortalı olunan tarihten sonraki yaş düzeltmeleri dikkate alınmaz

Soru: 1969 doğumluyum. 1983’te SSK’lı oldum. Kanunlara göre; Temmuz 2016’da emekli olabileceğim. Esas doğum tarihim 1967. Kimliğime 1969 yazılmış. Yaşımı büyütürsem emeklilik yaşım değişir mi? Yaşımı büyütebilir miyim? ODABAŞ/SAKARYA Cevap: Emeklilik işlemlerinde, ilk defa sigortalı olunduğu tarihte nüfusta kayıtlı olan doğum tarihi dikkate alınır. Sigortalı olunduğu tarihten sonra yapılan yaş düzeltmeleri dikkate alınmaz. Yaş düzeltmesi yapsanız da emeklilik işlemlerinizde doğum tarihi olarak ilk sigortalı olduğunuz tarihte, nüfus kütüğünde yazılı olan 1969 dikkate alınacaktır.

Gelir testi yaptırmanız gerekmiyor

Soru: 1987 doğumluyum. Lisans eğitimimi tamamladım, açıköğretim fakültesi önlisans programı öğrencisiyim. Bekarım ve babam SSK’lı. Bugüne kadar babamdan faydalanıyordum. Yeni kanunla birlikte yine babamın üzerinden sağlık yardımı alabilecek miyim? Yoksa gelir testi yaptırmak zorunda mıyım? Zerrin İLTER Cevap: 1 Ekim 2008 itibarıyla anne veya babası üstünden sağlık yardımı alma hakkı olan kız çocukları, bekar olmaları ve sigortalı çalışmama koşuluyla, yaşları ne olursa olsun anne ve babası üstünden sağlık yardımı alabilir. Eğitiminizin ve yaşınızın bir önemi yok. 1 Ekim 2008 itibarıyla babanızdan sağlık yardımı alma hakkınız olduğundan, bugün için de bekar olup sigortalı çalışmadığınızdan babanız üstünden sağlık yardımı alabilirsiniz. Gelir testi yaptırmanız gerekmiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder