Tamer Heper Üç ciddiyetsizlik tespit ettim
HABERİ PAYLAŞ

Üç ciddiyetsizlik tespit ettim

Haberin Devamı

Evliliğim sırasında eşim benim kredi kartımı kullanıp borçlanmış. Biz boşandık ama bir gün bana imzasız bir mektup geldi. Mektup ‘……. Varlık A.Ş.’den geliyordu ve bana, malvarlığımın takip edildiğini, bankaya olan borcumun kendilerine aktarıldığını, ödemezsem malvarlığıma haciz konacağını, kendileri ile anlaşırsam indirim yapacaklarını söylüyorlardı. Telefonla kendilerini aradığımda ise benim borcumdan bir miktar indirdiklerini bu parayı taksitle bankaya yatırmam halinde son taksitten sonra bana borcun bittiğine dair yazı vereceklerini söylediler. Böyle bir çalışma olur mu? Bu hukuki midir? Ne yapmalıyım? Bu nasıl bir sistemdir? E.Z.

Bu nasıl bir sistemdir, önce onu açıklayayım. Biliyorsunuz kredi kartları çıkalı aklına borçlanma gelmeyenler bile borçlanmaya başladı. Dünyada kredi kartı kullanımı, nakit taşıma problemini halleden bir sistemken, ülkemizde taksitlendirme sistemi olarak yerleşti. Bu halde de bankalara karşı büyük borçlar oluştu. Bankalar bu alacaklarını takip için geniş kadrolu hukuk sistemleri kurdular. Bankaları (veya bankalar gibi büyük ticari kuruluşları) alacaklarının takibi güçlüğünden kurtarmak için de varlık yönetimi şirketleri kuruldu.

[[HAFTAYA]]

Bu şirketler bankaların alacaklarını, bedeli karşılığı üstlerine alıyorlar. Buna temlik diyoruz. Temlik alan şirketler alacaklının yerine geçiyor. Dolayısı ile bankanın yerine alacağı bunlar takip ediyor. Ancak bu şirketlerin çalışmasında da ciddiyet aranır. Anlattığınız olayda birkaç ciddiyetsizlik var. Birincisi, en basit kuraldır, bir kimse bir başkasına mektup gönderirse bunun altını mutlaka imzalar. Sizinki imzasız. İkinci ciddiyetsizlik mektubun metninde. Hiç kimse bir başkasının malvarlığını kontrol altında tutma ve izleme hakkına sahip değildir. ”Senin malvarlığını izliyoruz” lafı bırakın ciddiyetsizliği bir nevi suçtur.

Üçüncü ciddiyetsizlik de, ”Biz seninle bir sözleşme yapmayız, sen borcunu öde sonra anlaşırız” manasına gelen sözlerdir. Bu durumda sormak lazım. ”Ben borcumu ödedikten sonra sen sözünde durmazsan ne yapacağız?” Bunun yanıtı yoktur. Dolayısı ile üç ciddiyetsiz davranış karşısında ben, bu kişilerin sözlerine güvenin diyemem. Siz indirim ve taksitlendirme konusunda yazılı taahhüt almadıkça bilmediğiniz, tanımadığınız, imzasız mektup gönderen bu kişilere para vermeyin, zira kime ne ödediğiniz belli değil. Tüm okuyucularıma genel bir kuralı hatırlatayım. Bir sözleşme yapıyorsanız ve karşınızda bir şirket varsa bu sözleşmeye imza atan kişinin o şirketi temsil ettiğine dair de imza sirkülerini alıp sözleşmeye mutlaka ekleyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder