Tamer Heper Veraset ilamını evin yakınından alın
HABERİ PAYLAŞ

Veraset ilamını evin yakınından alın

Annemin ölümü ile veraset ilanı vermek istiyorum ama bir zamanlar nüfus müdürlüğünde yangın çıkmıştı, kaydını bulamayabilirim, ne önerirsiniz? Bunu ilan etmem için kardeşlerimin imzası gerekir mi? ? E.K.

Önce küçük bir noktayı açıklama mecburiyetindeyim. Biri öldüğü zaman herhangi bir yere ilan falan verilmez. Veraset de bir ilan değildir, ona ‘ilam’ denir. İlam demek mahkeme kararı demek. Biri öldüğünde mirasçıların belirlenmesi için mahkemeden karar alınır ya işte onun adı da ‘veraset ilamı’dır. Yani verasetle ilgili mahkeme kararı. Şimdilerde bunun noterlerden alınması adeti çıktığı için her ne kadar noterlerden alınan belgelere ilam denmezse de adet olmuş, artık ölümle ilgili noterden alınan belgeye de veraset ilamı deniliyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Keşke bu belgeyi avukatlar da verebilse, neticede mahkemeden alınması gerekli bir hüküm olmadığı kabul edildiğine göre bunu avukatlar da verebilmeli. Sonra veraset ilamı almak için tüm mirasçıların birlikte başvurması gerekmez. Herhangi birinin başvurusu yeterlidir. Noterlerde yapılmasındaki kolaylık memnuniyet yaratmışken, bugüne kadar herhangi bir sulh hukuk mahkemesinden veraset ilamı alınabilmekteyken şimdi veraset ilamı isteyenin veya ilgilerden birinin ikametgahında alınması şartının ne manaya geldiğini de anlamak mümkün değil. Bizde işler böyle mehter marşı misali iki ileri bir geri. (Galiba yanlış benzettim, iki ileri üç geri.)

Henüz zaman var

Bizim köyde parselasyon yapılmış, biner dönümlük yerler köylünün kullandığı kısımlar, kullanana verilmiş. İhtilaf halinde kura çekilmiş. Ben o sırada köyde yoktum, benim payım başkasına verilmiş. Bu işlerin üzerinden beş sene geçti. Benim dava açma hakkım var mı? ? A.Ç.

Okuyucumun anlattığı köylerindeki kadastro çalışmasını anımsatıyor. Şayet tahminim doğru ise kadastro çalışmalarındaki ihtilaflardan dolayı açılacak davalar on yıllık zaman aşımına tabidir. Beş yıl olduğunu söylediğinize göre halen dava açma hakkınız vardır. Açacağınız dava ile malik olduğunuzu ve sizin adınıza tescil edilmesi gerektiğini iddia ettiğiniz yer için tescil davası açabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder