Tamer Heper Yanlış bilgi edinmişler
HABERİ PAYLAŞ

Yanlış bilgi edinmişler

Babamın ikinci evliliği. İlk evliliğinden üç çocuğu var. İkinci hanımı yani annemden iki kardeşiz. Babamız öldü ama miras problemi yaşıyoruz. İlk hanımından olan üç kardeş mirası paylaşmıyor. Bizim annemizin ölümünü bekliyorlarmış. Ondan da pay alacaklarmış. Olur mu böyle şey? Ş.S.

Bizim toplumda kulaktan dolma bilgi, konunun uzmanının verdiği bilgiden daha geçerlidir. Düşünün bir kere hasta olan biri hemen doktora gitmez, önce konu komşunun tavsiyesini yerine getirir. Hatta doktorun tavsiye ettiği tedaviyi keser kocakarı ilacına başlar. Bu kolay kolay değişmez. İşte sizin başınıza gelen de bu. Birileri bu kardeşlerinize yalan yanlış bilgi vermiş, annenizin ölümü ile mallardan yararlanacaklarını söylemiş. Oysa; babanızın ölümü ile sizin anneniz mirasta dörtte birlik payını aldı.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Geri kalan da siz beş kardeşe kaldı. Aranızda eşit paylaşacaksınız. Bir gün gelir de önce sizin anneniz ölürse ona düşen dörtte bir miras payı ile kendine ait malvarlığı siz iki kardeşe kalacak. Babanızdan kalan mirası paylaşsanız da bu böyle paylaşmasınız da bu böyle. Miras konularında bilgi vermek bizim için çok zordur. Birincisi, birinin ölümü üzerine hayal kurmak yakışık almıyor. İkincisi, kimin önce öleceği belli mi? Bu nedenle şayet terekede gayrimenkul var ise ve siz paylaşmak istiyorsanız o gayrimenkul için ortaklığın giderilmesi davası açacaksınız. Tüm terekenin taksimini istiyorsanız mirasın taksimini dava edeceksiniz. Bunun için kardeşlerinizin iznine de gerek yoktur.

Ölümle ödeme biter

Annemle babam 25 sene önce boşandı. Annem ikinci evliliğini yaptı. Babam bankadan kredi kullanmış, muntazam ödemeye devam ederken vefat etti. Ancak emekli maaşını ödeyen kurum ölümü bilmediği için iki ay daha maaşını bankaya göndermiş, banka da bu paralardan bir kısmını kredi taksidi olarak kendi hesabına geçirmiş. Şimdi kurum bu parayı bizden istiyor. Ödemeye mecbur muyuz? Burada kusurlu kim? P.P.

Kimin gücü kime yeterse onu takip ediyor. Güçsüz ezilmeye mahkum. Ben burada yargılama yapmıyorum, hukuki konulara açıklık getiriyorum. Onun için kusur şunda veya bunda demeyeceğim. Ancak şunu söyleyebilirim. Babanızın ölümü ile artık emekli maaşını haketmediği gibi borçları da son bulur. Ölünün borcundan mirasçılar sorumludur. Dolayısı ile babanızın bankaya olan borcu ölümü tarihinde son bulmuştur. Son bulmuştur derken borç silindi anlamı çıkmasın, ölen kişiden talep imkanı yoktur, mirasçılarına usulüne uygun başvurulur. Bundan çıkan sonuç şudur: Babanızın ölümü tarihinden sonra emekli maaşından taksit kesintisi yapılması yanlıştır. Konu banka ile ilgili kurum asındaki bir konudur. Peki bankaya olan borç ne olacak? Banka bunu mirasçılarından talep edecek. Şayet miras reddolmuşsa onu da talep edemeyecek sineye çekecek.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder