Tamer Heper Yapılan açıkça suçtur
HABERİ PAYLAŞ

Yapılan açıkça suçtur

Haberin Devamı

İki gün önceki haber hem televizyonlarda yer aldı hem de gazetelerde. Sivas’ta 16 ilden gelen öğrenciler eksi on derecede koşturulmuş, çoğu fenalık geçirmiş, bir kısmı ambulansta tedavi görmüş. Bu çocukları hasta edenlerin suçu var mı yok mu? S.L.

Hiç tereddütsüz söyleyebilirim ki, bu soruyu soran evlat sahibi biri. Bizler evlatlarımızı soğuktan, hastalıktan korumak için ne büyük çabalar sarfeder ne büyük masraflar yaparken birileri spor yaptırıyoruz diye çırılçıplak soyup eksi on derecede koşturuyor. Üstelik bu bir ilk değil, yıllardır bu yapılıyor. Bunun mantığını anlamak mümkün değil. Bu yaştayım, profesyonel sporcuların bile eksi on derecede yarıştırıldığına tanık olmadım. Hiç olimpiyatların eksi on derecelik iklimde yapıldığını gördünüz mü?

[[HAFTAYA]]

Dikkat edin yetişkin sporcular, dinlenme veya molada saha kenarına geldiğinde ilk önce üzerine eşofmanları giydirilir. Üstelik bu basket gibi voleybol gibi kapalı salon sporudur. Soğukta yapılan futbol karşılaşmalarında sporcular formalarının altına teri geçiren ama soğuğu geçirmeyen özel iç çamaşırı giyer. Hatta ellerinde eldiven vardır. Buna rağmen saha kenarına geldiğinde üzerlerine battaniye verilir. Peki bu küçücük çocukların 16 ilden toplanıp don paça eksi on derecede koşmasının anlamı nedir? Çocukların yarış sırasında veya yarış bitişinde hastalandıkları, bayıldıkları, tedavi altına alındıkları hemen olay anında gözlenendir. Sonradan ortaya çıkan hastalıklara biz tanık olmuyoruz. Peki dört mevsimin yaşandığı ülkemizde küçücük çocukları böyle koşturmak için bir tek şubat ayı mı var? Peki biz çocuklar üşüyor diye 19 Mayıs gösterilerini stadlardan kaldıran bir ülke değil miyiz? Lise öğrencisi 19 Mayıs’ta üşüyor da ilköğretim öğrencisi eksi on derecede üşümüyor mu? Soruyorum bizler bu zihniyete mi çocuklarımızı teslim ediyoruz? Şimdi geleyim sorunun yanıtına. Evet yapılan suçtur. Örneğin taksirle başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi üç aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Hatta biraz daha ileri gideyim. Eksi on derecede çıplak koşturulan çocukların hastalanacağı herkes tarafından bilinir. Bunu bile bile yaptırmak bilinçli taksire girer ki bu halde verilecek ceza üçte birden yarısına kadar artırılır. Yine bir yorum yapayım, verilecek ceza koşturulup hastalanan veya tedaviye ihtiyaç duyulan her çocuk için ayrı ayrı verilmelidir. Bir kişiyi eksi on derecede soyup sokağa salmanın bir hastalığa neden olacağını bilmeyen var mıdır? Hele hele bunu eğitimci yapıyorsa adeta kasta eşdeğer ihmal vardır. Buna spor veya eğitim demek için akıldan zoru olmak gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder