Tamer Heper Yönetim planını bulun
HABERİ PAYLAŞ

Yönetim planını bulun

Oturduğum apartmanda ikisi dubleks olmak üzere 12 mesken ve 2 dükkan var. Bugüne kadar aidatlar toplanırken dükkanlardan alınmıyor, meskenlerden ise eşit toplanıyordu. Biri çıktı arsa payına göre toplansın dedi, bir başkası değişik bir şekil önerdi, bir türlü doğruyu bulamadık. Bunun doğrusu nedir? Yanıtlarsanız sadece beni değil tüm apartman sakinlerini memnun edersiniz. A.G.

Şimdi ben de size bunun doğrusunu söyleyemeyeceğim. Ama hemen ümitsizliğe kapılmayın. Neticede bir esasa bağlayacağız. Ben de doğrusunu söyleyemeyeceğim derken kastettiğim şu. Sizin binada ortak gider paylaşımının nasıl yapılacağını gösteren belge yönetim planınızdır. Ben yönetim planınızı bilmediğim için ‘çözüm söyleyemeyeceğim’ dedim.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Şimdi siz binanıza ait yönetim planını önünüze koyup ortak gidere katılma ile ilgili maddeye bakacaksınız. Nasıl bir paylaşım ön görmüş ise bu şekilde paylaşacaksınız. Peki elinizde yönetim planı yoksa ne yapacaksınız? Yönetim planınızın bir örneğini tapu dairesinden isteyeceksiniz. Bunların sonunda yönetim planını elinize geçiremiyorsanız veya yönetim planını elinize geçirmenize rağmen paylaşım konusunda bir madde yoksa bu halde ortak gider paylaşımı arsa payı oranında olacaktır. Bu halde de arsa paylarını yine tapu dairesinden öğreneceksiniz. Dükkanlar bugüne kadar masrafa katılmamış. Bu ancak yönetim planında açıklık var ise mümkündür. Açıklık yoksa onlar da arsa payı oranında ortak gidere katılır.

Yasaya uymamışlar

Dört bloklu bir sitede oturuyorum. Kaloriferimiz kömürlü. Ancak iki blok iki sene önce bizden ayrıldı kombili sistem doğalgaza geçti. Şimdi diğer iki blokta da 15 kişi doğalgaza geçiş istiyor, bunların dışında kalanlar istemiyor. Burada kimin dediği olur? H.Y.

Çok merak ediyorum, biz toplu yaşanan yerlerde hiç huzurlu yaşayamayacak mıyız? Nedense bizde toplum olarak demokrasi anlayışı yerleşmedi. Yani çoğunluğun isteğine uymak mümkün değil gibi. Herkes kendi bildiği gibi yaşamak istiyor. Bu mümkün değil. Şimdi bunları ne için söylüyorum anlayacaksınız. Bir kere toplam inşaat alanı 2000 metrekarenin altında yapılarda ısı sisteminin değiştirilmesi için sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karar almak lazım. 2000 metrekarenin üzerindeki yapılarda merkezi sistemden ferdi sisteme geçmek için ise tüm bağımsız bölüm maliklerinin kabulü lazım. Sizin binaların toplam inşaat alanı 2000 metrekarenin altında ise sayı ve arsa payı oranı ile alınacak kararla kombiye geçilebilir. Toplam inşaat alanı 2000 metrekarenin üzerinde ise tüm kat maliklerinin oyu gerekecektir. Oysa sizinkiler kendiliklerinden herhangi bir toplantıda karar almadan merkezi sistemden ayrılmışlar. Peki bu halde ne olur? Şu olur. Yasaya uygun olmadan yapılan böyle ayrılmalarda sizler merkezi sistemde yapılan masrafları onlara da paylaştırırsınız. Zira yasa dışı ayrılma nedeni ile onlar bu borçtan kurtulmaz, yakıt bedeli onların da borcudur. Böylece hem kendi evlerinin özel yakıt masrafını öder hem de sizin ortak yakıt giderinizi öder. Bir de kendilerine şunu sormanızı öneririm. Acaba merkezi sistemle ısınma mı daha iyiydi yoksa kombi ile ferdi ısınma mı? Bugüne kadar sayısız tecrübelerimde gördüm ki merkezi ısınma daha rasyonel ve daha az masraflıdır. Diğerini tercih edenler biraz reklam kurbanıdır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder