Tamer Heper Zaman lehinize işlemiş
HABERİ PAYLAŞ

Zaman lehinize işlemiş

Haberin Devamı

Bir taşınmazın belli bir hissesini 2010’da satın almıştım ancak diğer ortaklara bu hisse alımımı bildirmedim. Bu gayrimenkulün benden başka otuz hissedarı daha var. Şimdi ben ortaklığın giderilmesi talebi ile dava açmak istiyorum ve muhtemelen ortaklık satılarak giderilecek. Benim aldığım hisseyi ortaklara bildirmemiş olmam bu davayı açmama engel teşkil eder mi? Avukatlık ücretini diğer hissedarlardan alabilir miyim? T.A.

Bizim 2002 yılında yürürlüğe giren Medeni Yasa’mızda ortaklığın giderilmesi ile ilgili maddede, gayrimenkulden hisse alan kimsenin bunu diğer ortaklara yazılı olarak bildirme görevi var. Diğer ortaklara bu bildirim yapıldıktan sonraki üç ay içinde ortaklar öncelikli alım hakkını kullanmazlarsa bu hakları düşer. Aynı madde devamında hakkın ancak tapuya tescilden sonraki iki yıl içinde kullanılacağı hükmünü getirmiş.

[[HAFTAYA]]

Cümle şu: Önalım hakkı, her halde satış üzerinden iki yıl geçmekle düşer. Sizin satın alım tarihiniz 2010 olduğuna göre beş yıl geçmiş. Her ne kadar bu madde hukuka, hak ve adalete aykırı olarak düzenlenmiş ise de mademki yasa böyle uyulacaktır. Yani sizin alım tarihinizden itibaren beş yıl geçtiğine göre diğer hissedarların artık önalım haklarını kullanma imkanı yoktur. Bu maddenin hukuka, hak ve adalet kurallarına aykırı olmasının nedeni şudur: Yasa yeni hissedara, diğer ortaklara bildirim görevi vermiştir. Çünkü eski ortaklar aralarına yeni birinin girmesi yerine kendi aralarında ortaklığı sürdürme isteğinde olmaları halinde buna hakları vardır. Bu nedenle üç aylık bir süre içinde ortakların hisseyi kendileri almaları için bir imkan tanınmıştır. Ancak yeni ortak yasanın verdiği görevi yerine getirmeyerek onlara haber vermeden iki sene onları oyalayarak haklarını ellerinden almaktadır ki kanuna uymayan biri bu yolla ödüllendirilmektedir. Bunun için iki senelik süreyi ben benimsemiş değilim. Ancak yukarıda belirttiğim gibi yasa böyle ve artık sizin için dava açma süreleri geçmiştir. Açacağınız davada ödeyeceğiniz avukatlık ücretini karşı taraftan alamayacaksınız. Siz anlaştığınız avukata ücretini ödeyeceksiniz, bu sizin cebinizden çıkacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder