Tamer Heper Zorda kalacaksınız
HABERİ PAYLAŞ

Zorda kalacaksınız

Haberin Devamı

Ekmek fırını yapı ruhsatlı bir dükkan aldım, fırın olarak düzenledim. Belediyeye başvurdum bana ruhsat vermeyeceklerini bildirdiler. Bu bir tek benim başımda değil, başkalarına da aynı yanıtı vermişler. Buna karşı ne yapabilirim? M.Ş.

İlgili belediyenin bu kararının neye dayandığını bilemiyorum, ancak biliyorsunuzdur ekmek fırını açmak için aranan şartlar var. Bunlardan herhangi birinin eksikliği halinde ruhsat verilmez. “Hiçbir eksiklik yok, buna rağmen talebim reddolundu” diyorsanız yapacağınız şey idare mahkemesinde dava açarak kararın iptalini talep etmektir. Ancak bu dava süreye tabidir, ret kararının size tebliğinden itibaren 60 gün dava süreniz vardır. Sorunuzda olayların 2012 yılı içinde olduğunu gördüm, ay olarak durum nedir açıklık yok, olaya bu gözle bir bakın.

[[HAFTAYA]]

Ancak benzer bir olaydan size bir bilgi de aktarayım. Şayet bu işyeri için projede ve tapuda cinsi hanesinde ‘işyeri’ değil de ‘fırın’ yazıyor ise işiniz çok daha zor. Cinsi hanesinde fırın yazdığı takdirde bu yerde bir başka iş yapamayacaksınız, sadece fırın olarak kullanmak zorundasınız. İyi ama buna da belediye izin vermeyecek, o halde bu işyeri öylece boş kalacak. Bu benim vardığım bir sonuç değil, bu Yargıtay kararı. Benzer bir olayda tapuda işyeri için ‘işyeri’ yerine ‘fırın’ yazılmış. Ancak özellikleri itibariyle fırın olarak kullanılması ve ruhsat alması mümkün olmayan bir durumda iken dava açılmış ve ‘fırın’ kaydının değiştirilip ‘işyeri’ne dönüştürülmesi istenilmiş, dava reddolmuş Yargıtay da onamış. İkinci bir davada da fırın dışında bir başka iş için kullanılması yasaklanmış. Yani beterin beteri var, isterseniz hiç ihtilafa girmeden kat malikleri kurulunda bağımsız bölümün cinsinin ‘fırın’ olarak değil ‘işyeri’ olarak değiştirilmesi teklifinde bulunup buna dair karar alın ki, ileride ihtilafın genişleme riskine karşı bu işi baştan halledin. Sonradan komşular arasında doğabilecek bir ihtilafa siz de kurban gitmeyin. Yukarıdaki sonuç benim hukuki görüşüm asla değildir. Bana sorulduğunda söyleyeceğim şudur. Tapuda işyerleri için ‘kasap’ , ‘manav’, ‘fırın’ diye işin cinsi yazılmaz. Bağımsız bölüm mesken ise ‘mesken’ yazılır. İşyeri ise işin cinsi belirtilmez sadece ‘işyeri’ yazılır. Bu işyerinde yasalar çerçevesinde her türlü iş yapılır. ‘Fırın’ diye yazılmış olması baştan hatadır. Böyle bir iş tasrih edilmişse bile bu yerin işyeri olduğu kabul olunmalıdır. Yasalar çerçevesinde de her iş yapılabilmelidir. Bir örnek de daha önce verdiğimi zannediyorum. Deyin ki eski bir binadır, kat mülkiyetine geçilirken o tarihlerde geçerli olan bir iş yazılmış, örneğin bağımsız bölümün cinsi hanesine ‘nalbant’ yazılmış. Bugün bu yer hâlâ nalbant olarak mı çalışmalı? Kaldı mı şehir içinde böyle bir meslek? Bu örnekte de görüleceği gibi meslek çeşidi yazılmamalı, yazılması hatadır, tapu dahi bunu ‘işyeri’ olarak algılayıp öyle yazmalı. Mahkemeler de bunu böyle görerek karar vermeli. Ancak benim dediğim olmuyor işte.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder