Ekonomi Vergi ve harçlarda artış

Vergi ve harçlarda artış

Paylaş
Vergi ve harçlarda artış

Vergi ve harçlar, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte zamlandı. Mal ve hizmetlerde yüzde 18 olarak uygulanan KDV yüzde 20’ye, yüzde 8 olarak uygulanan yüzde 10’a çıktı. Tüketici kredilerindeki vergi (BSMV) yüzde 10’dan yüzde 15’e yükseldi.

Vergi ve harçlar, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte zamlandı. Mal ve hizmetlerde yüzde 18 olarak uygulanan KDV yüzde 20’ye, yüzde 8 olarak uygulanan yüzde 10’a çıktı. Tüketici kredilerindeki vergi (BSMV) yüzde 10’dan yüzde 15’e yükseldi. Tapu harcı da yüzde 6 oldu. Yurtdışından getirilen telefonların IMEI kayıt ücreti 6 bin 91 liradan 20 bin liraya yükseldi.
Memur zamlarını düzenleyen 17 maddelik torba kanun kapsamında kurumlar vergisi dahil ek vergi artışları gündeme gelmişti. Dün bu kapsamda gelir oluşturmak için yeni vergi önlemleri devreye alındı. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile bazı Katma Değer Vergisi (KDV) oranı yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseltildi. Yine bazı mal ve hizmetler için uygulanan yüzde 8’lik KDV ise yüzde 10’a çıkarıldı. İşte son yapılan düzenlemeyle ortaya çıkan değişim...

Haberin Devamı

HANGİ ÜRÜNDE, NE DEĞİŞECEK?

Daha önce yüzde 8’lik KDV uygulanan sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçetenin vergi oranı yüzde 20’lik dilime girdi. Bu maddede yer alan diş fırçası ve macunu, diş iplikleri düşük KDV diliminde bırakıldı. Mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler, otomobil, sigara ve alkol gibi pek çok kategoride ise KDV yüzde 18 olarak uygulanıyordu. Bu oran, yüzde 20 olacak. Temel gıda ürünlerindeki KDV ise geçen yıl yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmüştü. Bu ürünlerde vergi artışı yapılmadı.

TÜKETİCİ KREDİSİ DE ETKİLENDİ

Tüketici kredilerinde Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarıldı. Böylece faiz, komisyon ve ücret gelirleri üzerinden alınan vergi yüzde 50 artacak. Örneğin; yüzde 2 faizle, 24 ay vadeli 100 bin lira bir kredi çekildiğinde faizden alınan BSMV, 2 bin 735 lira olurken, yeni uygulamayla bu tutar 4 bin 102 liraya çıkacak.

Haberin Devamı

OTOMOBİLLERE KDV AYARI

KDV artışı, otomotivi de kapsıyor. Otomobillerde KDV, yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseldi. Böylece yüzde 80 ÖTV’li otomobillerde ki vergi yüzde 112’den yüzde 116’ya çıktı. Karar 10 Temmuz itibarıyla geçerli. Bu artışın araç fiyatlarına da yansıması öngörülüyor.

TAPU HARCI YÜZDE 6

Konut fiyatının bedeli üzerinden alınan tapu harcında da yüzde 50 artışa gidildi. Şu an yüzde 4 olarak alınan tapu harcı yüzde 6’ya yükseltildi.

TELEFON KAYDI 20 BİN LİRA

Yurtdışından getirilen cep telefonlarının (IMEI) kaydedilmesi için gereken harcın 20 bin liraya çıkarılmasına karar verildi. Karar öncesinde bu ücret 6 bin 91 liraydı. 2022 sonuna kadar ise 2 bin 732 lira olarak uygulanmıştı. Bu gelişmenin ardından telefon izin bedelini eski fiyat 6 bin 91 liradan ödemek isteyenler e-Devlet’te yoğunluk oluşturdu. Bu yoğunluk nedeniyle sistemde sorunlar yaşandı. Yurtdışından alınan telefon, Türkiye’de pasaporta kaydettirmeden sadece 120 gün kullanılabiliyor. Cihaz kaydı yapılmadığı takdirde bu süre bitince şebeke kullanımına kapanıyor. Son kararla birlikte yurtdışından telefon getirmenin cazibesi azaldı.

Haberin Devamı


 

PASAPORT FİYATLARI NE OLDU?

Ehliyet hariç tüm harçlar yüzde 50 artırıldı. Bu artış, sürücü belgesi harçları hariç olmak üzere, pasaport, çalışma izni, tapu ve kadastro, ipotek, dava, noter, yargı, gemi-liman, ruhsat ve diploma harçları da dahil olmak üzere pek çok alanda tahsil edilen harçları kapsıyor. Zamla birlikte 6 aylık pasaportun harcı 689 liradan 1.034 liraya yükseldi. 3 yılın üzerindeki pasaportun harç bedeli ise 3 bin 295 liradan 4 bin 942 liraya çıktı. Kararda defter bedellerinin artırılmasına yönelik herhangi bir bilgi yer almadı. Defter bedeli 501 lira olarak uygulanıyor. Bu durumda 3 yılın üzerindeki pasaportun toplam maliyeti 5 bin 444 liraya ulaşmış olacak.

ŞANS OYUNLARI

Şans oyunları vergisi, spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerde yüzde 5’ten yüzde 10’a, at yarışlarında yüzde 7’den yüzde 14’e ve diğer şans oyunlarında yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkarıldı.