Ekonomi Yüzde 25 sınır kalkıyor mu? Kira zammında yeni dönem

Yüzde 25 sınır kalkıyor mu? Kira zammında yeni dönem

Paylaş
Yüzde 25 sınır kalkıyor mu? Kira zammında yeni dönem

1 Temmuz'dan itibaren kira zammında yüzde 25 sınırının kalkması bekleniyor. Yeni kira bedeli, ev sahibi ve kiracı arasında arabuluculuk yoluyla belirlenecek. Arabuluculuk uygulamasına yapılan 129 bin 259 başvurudan 69 bin 239'unun anlaşmayla sonuçlandığını söyleyen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un "Kira zammında yeni bir döneme gireceğiz. Yüzde 25 kira artışı durumunun sürmesine gerek kalmayacak." dedi.

TV100 yayınına katılan Yılmaz Tunç, fahiş kira artışlarını önlemek için 2020 yılında getirilen yüzde 25 zam sınırının 1 Temmuz'da sona ereceğini belirtti. Tunç, kira zammında yeni bir döneme girileceğini işaret etti. Bakan, şimdiye kadar arabuluculuk uygulamasına yapılan 129 bin 259 başvurudan 69 bin 239'unun anlaşmayla sonuçlandığını da vurguladı.

Haberin Devamı

ARABULUCULUK İLE ANLAŞMAYA VARILACAK

Bakan Tunç, 1 Eylül'den itibaren kira davalarında arabuluculuk döneminin başladığını ve bu sayede yüzde 25 kira artışı durumunun sürmesine gerek kalmayacağını açıkladı.

Arabuluculuk sisteminde, ev sahibi ve kiracı arasında kira bedeli ve tahliye gibi konularda anlaşmazlıklar mahkemeye gitmeden çözülebilecek. Arabuluculukta anlaşma sağlanamaması halinde dava açılabilecek.

ARABULUCULUK NEDEN GEREKLİ?

Bakan Tunç, arabuluculuk uygulamasının kira uyuşmazlıklarının mahkemelere yükünü hafifletmek ve tarafların daha hızlı ve adil bir çözüme ulaşmasını sağlamak için getirildiğini vurguladı.

ARABULUCULUK NASIL İŞLEYECEK?

Arabuluculuk süresi ücretsiz, başvuru için e-devlet veya adliyelere başvuru yapılabilir. Arabuluculuk görüşmeleri en fazla 30 gün sürer.

Haberin Devamı

Yetkililer, arabuluculuk sisteminin kira zammındaki belirsizliği ortadan kaldıracağını ve kiracıların mağduriyetinin önüne geçeceğini belirtiyor.