Sağlık Elektronik sigara (e-sigara) zararlı mı?

Elektronik sigara (e-sigara) zararlı mı?

Paylaş
Elektronik sigara (e-sigara) zararlı mı?

Kullanımı gittikçe artan, birçok kişinin elinde gördüğümüz elektronik sigaralar yararlı mı yoksa zararlı mı? Konu ile ilgili farklı görüşler var...

Son beş yıl içerisinde hızla büyüyen elektronik sigara pazarı sağlık tartışmalarını da beraberinde getiriyor. Elektronik sigara kullanımı arttıkça polemikler de büyüyor.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadık Demirsoy, elektronik sigaranın dumanlı sigaradan hiçbir farkı olmadığını söyledi. Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Mustafa İlhan da, son dönemde tütün kullanımında artış meydana geldiğini kaydederek, “Tütün endüstrisi bize tütünle ilgili sağlığa zararlı olmadığı iddiasıyla çeşitli ürünler sunuyor. Şimdi de elektronik ve ısıtılmış sigaralar karşımıza çıktı. Mücadele top yekün yapılmalı” dedi.

"BİLDİĞİNİZ SİGARADAN FARKSIZ"


Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Hilal Özcebe ise elektronik sigarada da nikotin bulunduğunu ve bağımlılık oluşturduğunu ifade ederek, “Elektronik sigaranın daha az zararlı olduğu savunuluyor. Bu kesinlikle yanlış. Bildiğimiz sigaradan farksız. Hatta gebelikte içildiğinde yine bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkiliyor” dedi.

Türk Akciğer Kanseri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz da daha önce yaptığı açıklamada "Elektronik sigara kesinlikle zararsız değil. Bu sigaraların da içinde nikotin ve zararlı maddeler bulunuyor. Bunlar da akciğer kanseri riskini artırıyor" demişti.

HANGİSİ DOĞRU?


İngiltere Kamu Sağlığı'ndan yapılan açıklama ise bambaşka bir şey söylüyor. Bu açıklamaya göre; pek çok farklı çeşidi olan e-sigaralar, tütünden yüzde 95 daha az zararlı ve sigaranın bırakılması konusunda yardımcı olma potansiyeli var. Yapılan araştırmaya göre; toplumun yüzde 44.8'i elektronik sigaranın normal sigaradan çok daha zararsız olduğunun farkında değil.

Haberin Devamı