Ekonomi Emeklinin umudu ertelendi

Emeklinin umudu ertelendi

Paylaş
Emeklinin umudu ertelendi

Anayasa Mahkemesi, Ankara 5'inci İş Mahkemesi'nin 'emeklilerin maaş farklarının giderilmesi' için yaptığı başvuruyu 'davayı gönderen mahkeme yetkisizdir' diye reddetti

Sistem 2000’de değişti

Haberin Devamı

Emekli aylığı hesaplama sistemi 2000’de değişmişti. Aynı statüden aynı hizmet ve prim günü ile 2000’den önce emekli olanlarla, 2000’den sonra emekli olanların maaşları arasında 250 liraya varan farklar oluşmuştu.

İşçi, Memur ve Bağ-Kur Emeklileri Derneği Başkanı Hamdi Öz, bu farkın giderilmesi için 2009’da Ankara 5’inci İş Mahkemesi’nde dava açmıştı. Mahkeme, davayı Anayasa Mahkemesi’ne taşımış, yüksek mahkeme de eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle davayı incelemeye almıştı.

Mahkeme yetkisiz bulundu

Ancak Anayasa Mahkemesi, başvuruyu yapan mahkemenin bu dosyayı göndermek konusunda yetkisi olmadığına karar vererek davayı reddetti. Ankara 5’inci İş Mahkemesi dün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yolu açık olmak üzere ve Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararını beklemek amacıyla davayı 13 Ekim’e erteledi.

Haberin Devamı

Yüksek mahkemenin gerekçeli kararını beklemek gerektiğini belirten uzmanlar, “Bu konuda açılmış onlarca dava var. Başka bir mahkeme de davayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyabilir” dedi.

4 milyon emekli bu kararı bekliyor

İMBED Başkanı Hamdi Öz, dava dilekçesinde 1 Ağustos 1979’da 6092 prim günü ve 9965 gösterge ile emekli olduğunu ve davayı açtığı tarihte 645 TL aylık aldığını, dava tarihinde aynı gün ve gösterge ile emekli olanların ise 900 TL aylık aldığını ifade ederek, emekliler arasındaki bu farkın kaldırılmasını istemişti. Dosya, Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmişti. Bu kararla SSK ve Bağ-Kur emeklisi olup düşük maaş alan 4 milyon kişi, 250 liralık bir maaş artışı beklentisine girmişti.