Hakan Çelik En kritik masa
HABERİ PAYLAŞ

En kritik masa

Haberin Devamı

Son yılların en önemli masası Antalya’da kuruldu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın daveti üzerine, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford ve Rusya Federasyonu Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov bir araya geldi.

Hazırlıkları yaklaşık bir hafta önce tamamlanan bu üçlü zirve Suriye ve Irak’ın geleceğini şekillendirecek nitelikte. Amerika, Rusya ve Türkiye, Suriye ile Irak’ta asker bulunduran ya da doğrudan çatışmaların içinde olan ülkeler.

Türkiye ve ABD, NATO üyesi ancak Antalya zirvesinde NATO kurumsal olarak temsil edilmedi. Avrupa Birliği de orada yoktu, İran da.

Eğer Türkiye El Bab operasyonuna girmeseydi muhtemelen biz de o kritik masaya oturamayacaktık.

El Bab’da çok şehit verdik, acı haberler aldık fakat son dönemdeki bu pro-aktif adımlar atılmasaydı iki terör örgütü, DAEŞ ve PKK Türkiye içinde daha kanlı yeni eylemler düzenleyebilirdi. Zira Gaziantep ve Kilis’in sınırın diğer tarafından kaç kez vurulduğunu da unutmamak gerek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadesiyle Katyuşa roketli saldırılar ve sivillerin katledildiği Gaziantep katliamı Türkiye açısından bardağı taşıran son damla oldu.



Zirvenin düzenlenme amacına bakınca, ABD, Türkiye ve Rusya’nın birbirleriyle çatışmadan terörle mücadeleyi koordine etmeleri en önemli gerekçelerden biri.

Mesela dost ateşi sonucu büyük bir kaza yaşanabilme ihtimali hala çok yüksek. Daracık bir coğrafyada uçaklar, kara birlikleri, insansız hava araçları her şey dip dibe.

Suriye’de Rusya Türk askerlerini yanlışlıkla vurdu. Daha önce de Halep’te hastaneyi hedef aldılar. Amerika da müttefiki YPG’yi vurmuştu. Bu arada birkaç gün önce sınırımızda Suriye savaş uçağı düştü.

Komutanlar, Rakka, Musul ve Münbiç’te bundan sonra atılacak adımları, tarafların kırmızı çizgilerini ve işbirliği yapabileceklerini ele aldılar.



Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pakistan dönüşü bize yaptığı değerlendirmede altını çizdiği gibi Amerika’nın bölgeye dair yeni stratejisini hala bilmiyoruz.

Diğer taraftan Başbakan Binali Yıldırım ile Sinop’a giderken uçaktaki sohbetimizde Münbiç’in Suriye rejimine teslim edilmesinden Ankara’nın rahatsız olmadığını öğrendim.

Bu Türkiye’nin Esad rejimiyle barıştığı anlamına gelmiyor elbette. Ankara’nın birinci önceliği terör örgütleriyle mücadele edilirken Suriye’nin ve doğal olarak Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması, demografik yapının değiştirilmemesi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder