Hakan Çelik Erdoğan - Trump
HABERİ PAYLAŞ

Erdoğan - Trump

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, küresel barış ve istikrar açısından en önemli liderlerden biri. Sadece bugün değil, 15 yıl önce de durum böyleydi. O dönemde Türkiye ve Erdoğan’ın etkin rolü daha iyi kavranmıştı. Bugün olup bitenleri yeterince anlayamayan, dolayısıyla doğru çözümler üretemeyen bir uluslararası liderlik söz konusu.

Avrupalı siyasetçilerin çoğu popülizm rüzgârına kapılmış durumda. Bu hava yabancı düşmanlığı ve maalesef Türkiye karşıtlığıyla paralel ilerliyor.

Oysa Ankara’nın izleyeceği politikalar, Batı’nın güvenliği açısından çok önemli.

★ ★ ★

Dünya yeniden şekillenirken küresel sistemin etkili aktörleri arasındaki diyalog kritik nitelik taşıyor. İşte bu yüzden ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki telefon konuşması sadece Türkiye’de değil, dünyada da yakından izlendi.

İki lider, 45 dakika gibi uzun bir görüşme gerçekleştirdi. Detayları Türkiye’ye ilk kez önceki sabah CNN Türk’te canlı yayında paylaşmıştım.

Benim aldığım bilgi, Erdoğan ve Trump’ın oldukça sıcak bir sohbet yaptıkları yönünde.

Yakın bir tarihte, ABD’de yüz yüze görüşme de yapacaklar. Türk tarafı, Trump yönetiminde taşlar yerine oturduktan sonra bu ziyaretin yapılmasının daha iyi olacağını düşünüyor.

Trump, öngörülmesi zor bir insan. Her an şaşırtıcı adımlar atacakmış gibi bir izlenim veriyor. Ben, şartların getirdiği baskıya rağmen Erdoğan ile Trump arasında işbirliği havasının yakalanacağını düşünüyorum.

ABD yönetiminden gelen işaretler ve Trump’ın telefon konuşmasındaki tutumu bu fikrimi güçlendiriyor. Nitekim telefon temasından bir gün sonra CIA Direktörü Mike Pompeo’nun ilk yurt dışı ziyaretini Ankara’ya yapması dikkate değer. Ayrıca DAEŞ ile mücadele, El-Bab ve Rakka operasyonları konusunda görüş birliği var.

★ ★ ★

Erdoğan’ın en hassas olduğu konular arasında PKK’nın uzantısı durumunda olan YPG’ye yapılan ABD yardımları ve FETÖ meselesi de bulunuyor. Trump’ın her iki konuda da Obama yönetimine oranla Türkiye’nin hassasiyetlerini dikkate alacağını düşünüyorum.

Beyaz Saray’ın bu görüşme ile ilgili yayınladığı bilgi notunda iki ülkenin dostluk ve müttefiklik ilişkisi vurgulanıyor. O halde Washington’ın da bunun gereğini yapması gerek. Türkiye’de aşırı derecede yükselen ABD karşıtlığını geriletmenin en iyi yolu da buradan geçer.

Trump yönetimi, Türkiye’nin Batı ittifakıyla ilişkilerini güçlendirecek adımlar atarsa bunun Ortadoğu ve Avrasya coğrafyalarında da istikrara katkısı olur.

★ ★ ★

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ile Paris’teyim. Buradan izlenimlerimi yarın yazacağım...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder