Ekonomi Esnafın kaderi değişecek

Esnafın kaderi değişecek

Paylaş
Esnafın kaderi değişecek

Hükümet esnaf açılımı için kolları sıvadı. Esnaf artık sanal ticaret yapacak, kamu ihalelerine katılacak, basit usulde vergi ödeyecek

20 milyonun ekmek kapısı

Aileleri ve istihdam ettikleri kişilerle sayıları 20 milyona ulaşan esnafın kaderini belirleyecek ‘Esnaf Stratejisi’ belli oldu. 7 öncelik ve 30 tedbirden oluşan stratejide esnaf ve sanatkarın birleşmesinden, eski mesleklerin yaşatılmasına, teknoloji kullanımından sanal ticarete kadar pek çok konu yer alıyor.

Esnafın, Halkbank’ın verdiği kredilerden daha uzun vade ve düşük masrafla yararlanması ile basit usulde vergilendirilmesinin de önü açılıyor.

Siteler kurulacak

Stratejide esnaf ve sanatkarlara yönelik küçük sanayi sitelerinin yapımında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın imkanlarının kullanılması yer aldı.

Bu kapsamda esnaf ve sanatkarların küçük sanayi sitelerinde oluşturulacak iş yerlerinin yapımına ait mali kaynağı sağlanmış olan talep ve projeleri, konuyla ilgili yerel ve merkezi yönetimin ilgili birimleriyle imzalanacak anlaşmalar kapsamında değerlendirmeye alınarak uygulamaya konulacak.

Bakkala Avrupa desteği

Maliye Bakanlığı’ndan, geleneksel ve sanatsal önemi olan ‘esnafa vergi muafiyeti belgesi’ sağlayacak düzenleme istenecek. Bu düzenleme Gelir Vergisi Yasa Taslağı’na eklenecek bir maddeyle yapılacak.

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği ve Türkiye Esnaf ve Sanatkar Konfederasyonu, esnafı yararlanacağı Avrupa Birliği fonları konusunda bilgilendirecek. Bu kurumlar, esnafın bu fonlardan yararlanması için ne tür projeler hazırlaması gerektiği konusunda bilgi verecek.

Vergiye vize yok

Ancak bu plandaki vergi düzenlemeleri Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten veto yedi. Sanayi Bakanı Nihat Ergün, geçtiğimiz haftalarda Bakanlar Kurulu’nda Esnaf Stratejisi’ne ilişkin sunum yaptı.

Ancak Babacan’ın, “Beklenti yaratmayalım. Şu an böyle bir indirim doğru değil” diye vergi ve prim indirimine karşı çıktığı kaydedildi. Şimşek’in de vergi gelirleri açısından olumlu görüş vermediği belirtildi.

2

Haberin Devamı