Gündem Esrarengiz beyaz köpük geri döndü

Esrarengiz beyaz köpük geri döndü

Paylaş
Esrarengiz beyaz köpük geri döndü

Çanakkale Boğazı'nda ilk kez 2007 yılında görülen esrarengiz beyaz madde yeniden geri döndü

Denizin yüzeyi, ağlarına zarar verdiği için balıkçıların kabusu haline gelen köpüğe benzeyen esrarengiz beyaz maddeyle yeniden kaplandı.

Haberin Devamı

Çanakkale Boğazı'nda son 3 yıldır belirli aylarda görülen deniz üzerindeki esrarengiz beyaz madde bir kez daha geri döndü. Bir haftadan bu yana boğazda görülmeye başlanan esrarengiz madde yüzünden deniz yüzeyi beyaza büründü. Özellikle Çanakkale- Kilitbahir arasında yolcu ve araç taşıyan özel şirkete ait mini feribotların yanaştığı limanın iç bölümünde, araba vapurlarının yanaştığı iskelenin çevresinde ve Yat Limanı içinde deniz yüzeyi köpük şeklinde beyaz bir maddeyle kaplandı. Kordon boyunda yürüyüş yapanlar köpüğe benzeyen beyaz maddeyle kaplanmış denizi tedirginlikle seyretti.

LAVLAR CANLILARI ÖLDÜRÜYOR MU?

Çanakkale'de 15 yıldır balıkçılık yapan Abdullah Dönmez, ``Bu beyaz madde 3 yıldır görülüyor. Bu maddenin, ahtapot, kalamalar ve sübye gibi deniz canlılarının ölüsünden oluştuğunu düşünüyorum. Zehirlenme sonucu bu hayvanlar ölüyor ve küçük parçacıklara bölünüyor olabilir. Ayrıca Marmara Denizi´den geçip Saros Körfezi'ne kadar uzunan bir fay hattı olduğunu biliyoruz. Denizin dibinde bu fay hattından kaynaklanan büyük çukur ve yarıklar olduğu söyleniyor. İşte bu çukurlar ve yarıklardan çıkan lavın yarattığı aşırı sıcaklık da bu canlıların ölümüne neden olabilir. Bu konunun detaylı bir şekilde araştırılıp sırrının çözülmesi gerek. Çünkü bu madde hem deniz kirliliği, hem deniz canlıları açısından ciddi bir tehdit oluşturabilir. Ayrıca özellikle ağ balıkçılarına çok büyük zarar veriyor. Hem avlanmayı zorlaştırıyor. Hem de ağlara zarar veriyor" dedi.

Haberin Devamı

BALIKÇILAR ZORDA


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Alpaslan, endişe edilecek bir durum olmadığını belirterek, ``Bu madde, deniz analarının ölümleri ve diğer bakteri gruplarının ölümleri tetiklemesiyle oluşuyor. Her yıl ortaya çıkan bu madde özellikle Marmara Denizi´nde bu mevsimlerde yoğun olarak gözlemlenebiliyor'' dedi.

Çanakkale Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Hasan Uysal da yeniden ortaya çıkan beyaz madde nedeniyle balıkçıların yine zor günler geçirmeye başladığını belirterek, ``Balıkçılar arasında kaykay olarak adlandırdığımız bu madde avlanma sırasında bir takım engellere neden oluyor. Denize atılan ağlara yapışan bu madde ağın dibe batmasına neden olduğu için avlanmak istenen balık kaçma imkanı buluyor. Bunun yanı sıra bir de ağlar yapışkan bu madde nedeniyle ağırlaştığı için kaldırırken yırtılarak zarar görüyor'' diye konuştu.

Haberin Devamı

DHA