Mehmet Coşkundeniz Evlilikte başarılı olmanın yolları
HABERİ PAYLAŞ

Evlilikte başarılı olmanın yolları

Haberin Devamı

İki ayrı kişilik, bir evin içinde olduğunda çatışma kaçınılmaz. 20 yıl boyunca 200 çift üzerinde yapılan bir araştırmaya göre; evliliği bitiren en önemli neden çiftlerin çatışmaları çözme yeteneğine sahip olamaması. Önce evliliklerin dengesini bozan etkenleri, genel olarak 4 madde altında toplayabiliriz.

1 - ELEŞTİRİ: Sağlıklı evliliklerde bile eleştiri vardır. Aslında eleştirinin olumlu bir yanı da bulunur. Burada sorun, eşlerin şikayetlerinin dinlenilmediği ve karşı tarafın sürekli savunmaya geçtiği hissine kapıldıkları zaman başlar. Zamanla çözümlenmeyen şikayetler, kırgınlıkları biriktirir. En sonunda da eş suçlanır ve kıyasıya eleştirilir.

2 - HAKARET: Hakareti eleştiriden ayıran nokta, eşlerin birbirlerini aşağılama niyeti ve psikolojik olarak karşısındakinin kötü hissetmesini sağlama arzusudur. Sözler ve vücut dili aracılığıyla, eşler birbirlerinin kalplerini kıracak hakaretler yağdırırlar. Sonuçta, her iki taraf da birbirine yönelik çok olumsuz düşünceler içine girer.

3 - SÜREKLİ SAVUNMA HALİ: Saygısızlık eve girdiği zaman, ilişki kötüden daha kötü olur. Suçlamalar arttıkça, savunmalar da artar. Eşlerin her ikisi de, kendisini ‘masum kurban’ gibi görür. Sorunları çözmek üzere ikisi de sorumluluk almazlar. Savunmacı sözler ve davranışlar, bir çatışmayı çözmek yerine daha da arttırır.

4 - DUVAR ÖRME: Eşlerden biri, diğeri tarafından suçlama ve eleştirilerle bitirildiği ve ezildiği zaman, savunma için bile olsa cevap vermemeyi tercih edebilir. Bu evlilikler, iletişimin azalması sonucu çökme sürecine girer. Suçlanan taraf, eşinin suçlamalarına cevap vermediği gibi onu dinlemeyi de bırakır. İşte bu tür ilişkiyi onarmak çok zordur.

Şimdi gelelim çatışmaları çözme noktalarına...

1 - AÇIK İLETİŞİM: Eşinizin fikirlerini ifade edebilmesi için onu can kulağıyla dinleyin. Tartışırken olumlu tavrınızı koruyun, suçlama ve eleştiriden uzak durun. Kendinizin ve eşinizin beden dilinin farkında olun. Aynı fikirde olmasanız da eşinizin neden böyle düşünüyor olabileceğini anlamaya çalışın ve kendinizi onun yerine koyun.

2 - OLUMSUZ DÜŞÜNCE KONTROLÜ: Eşlerin sürekli olarak birbirlerine olumsuz düşüncelerini ifade etmeleri tartışmaları çözümsüzlüğe sürükler. Bu sebeple eşlerin birbirleri hakkındaki düşüncelerini kontrol etmeyi öğrenmeleri gerekir. Ayrıca düşünceleri olumsuz da olsa en olumlu yoldan ifade etmeyi seçmeleri, ilişkinin sağlığı açısından önemlidir.

3 - BİRBİRİNİZE YARDIMCI OLUN: Herkesin yapmaktan hoşlanmadığı, yapmak istemediği sorumlulukları olabilir. Örneğin; eşiniz evdeki çiçekleri sulama konusunda isteksiz ve bunu unutuyor diyelim. Siz onun bu zaafını hoş görün ve sorumluluğu üstünüze alın. Sizin yapmaktan hoşlanmadığınız bir şeyi de o üstlensin.

4 - AFFEDİCİ OLMAK: Her evlilikte, yaşanan çatışmalar dolayısıyla zaman zaman eşler arasında incinmişlik duyguları meydana gelebilir. Tüm bu duygular gelip geçicidir. Eğer eşler duygularının zeminine birbirlerine duydukları bağlılığı yerleştirirlerse, bu ilişkilerini güçlü tutar ve birbirlerini affetmelerini kolaylaştırır.

5 - SEVGİ BAĞININ GÜÇLENMESİ: Çatışma anlayış ve affedicilikle çözümlenemediği takdirde, ilişkide karşılıklı sevgi bağının gelişmesi mümkün olamaz. Yaşanan olaylar, zamanla geride kalır. Onları zihinde yaşatarak sürdürmek ise kişinin tercihidir. İlişkinin olumlu yönlerine ve içinde bulunulan ana odaklanmak, aradaki sevgi bağını güçlendirecektir.

6 - SEN, BEN YOK, BİZ VARIZ: Destekleyici bir ilişki geliştirebilmiş çiftler problemlerine ‘takım ruhu’ ile yaklaşırlar. Tüm tartışmalarda her iki tarafın da ortak ihtiyacı şudur: Kendisini tam olarak ifade edebildiğini ve anlaşıldığını hissedebilmek. Önemli olan “sen-ben” çekişmesinden vazgeçip “biz” olabilmeyi başarmak ve tartışmanın sonunda ortak çıkarlara ulaşabilmektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder