Ekonomi Faiz yüzde 9'a çıkınca Yunanistan boyun eğdi

Faiz yüzde 9'a çıkınca Yunanistan boyun eğdi

Paylaş
Faiz yüzde 9'a çıkınca Yunanistan boyun eğdi

Faiz yüzde 9'a çıkınca borçlanmak için 'kırmızı çizgileri' kalmadığını itiraf eden Yunanistan, Avrupa Birliği ve IMF'nin yardım önerisini kabul etti

KIRMIZI ÇİZGİYİ SİLDİLER

Haberin Devamı

Yunanistan iflas etmemek için bu yıl Avrupa Birliği (AB) ve IMF’den yardım almak üzere düğmeye bastı. Ülkeye bu yıl 45 milyar dolarlık kredi verecek olan AB ve IMF’nin yapacağı yardım üç yıl içinde 85-90 milyar euro’ya ulaşacak.

Yardım için, ‘Hedefimiz başvurmamak’ diyen Yunan hükümeti ancak bir ay dayanabildi. Piyasalarda 5, 7 ve 10 yıllık devlet tahvilleri için istenen faiz, yüzde 9’a çıkınca Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu borçlanmak için ‘kırmızı çizgileri’ kalmadığını itiraf etti.

PİYASA BEKLENENİ YAPAMADI

Papandreu, AB-IMF birleşimli yardım talebini dün Atina’da değil de Meis adasını ziyareti sırasında açıkladı. Maliye Bakanı Yorgo Papakonstantinu da AB Komisyonu’na yardım çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Papandreu, AB zirvesinde alınan kararların faizlerin düşmesine yeterli olacağını ve kendi imkanlarıyla borçlanmaya devam edeceklerini sandığını, ancak piyasaların bu beklentilere karşılık vermediklerini söyledi. Ülkeyi düze çıkaracak kredinin ilk diliminin 19 Mayıs’ta gelmesi bekleniyor.