Ekonomi Fed başkanından faiz açıklaması

Fed başkanından faiz açıklaması

Paylaş
Fed başkanından faiz açıklaması

Fed Başkanı Jerome Powell, kademeli faiz artırımlarının gerekçesinin güçlü olduğunu söyledi

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Portekiz'in Sintra kentinde düzenlendiği forum çerçevesinde gerçekleştirilen “Gelişmiş Ülkelerde Fiyat ve Ücret Ayarlaması” başlıklı panele katıldı.

Haberin Devamı

'İŞ GÜCÜ PİYASASI ÇOK GÜÇLÜ'

Panelin başında yaptığı konuşmada, ABD ekonomisinin çok iyi performans gösterdiğini vurgulayan Powell, özellikle iş gücü piyasasının çok güçlü olduğunu ifade etti.

Fed Başkanı Powell, öte yandan enflasyonda düşen işsizliğe rağmen belirgin bir artışın izlenmediğinin altını çizerek, bu alanda yapılan tarihi karşılaştırmaların da ekonomide yaşanan ciddi değişiklikler nedeniyle pek yararlı olmadığını dile getirdi.

Para politikasına yönelik belirsizliğin özellikle enflasyon açısından yüksek olmasına karşın Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) kademeli sıkılaştırmaya devam edeceğine işaret eden Powell, “Bugün güçlü ekonomi ve dengeli risklerle birlikte politika faizinde süregelen kademeli artırımlarının gerekçesi güçlü ve FOMC üyeleri tarafından genellikle destekleniyor.” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'ESKİSİ KADAR İHTİYAÇ DUYULMADI'

İzleyicilerin sorularını da yanıtlayan Powell, Fed’in yaklaşık 10 yıldır kullandığı sözel yönlendirmeye artık eskisi kadar ihtiyaç duyulmadığını belirterek, “FOMC toplantılarının ardından yayımlanan bildiri, ABD ekonomisinde daha normal bir ortama doğru yol aldıkça kısalacak” dedi.

Powell, ticaret gerilimleri hakkında bir soru üzerine, yükselen tarifelerin Amerikalı işletmeleri endişelendirmesine ve yatırımlarını yeniden gözden geçirmeye başlamasına neden olmasına rağmen henüz Fed’in ekonomik projeksiyonlarına yansıyan bir etkisinin olmadığını söyledi.

Buna karşın, söz konusu gerilimlerin devam etmesi durumunda Fed’in ekonomik görünüme yönelik değerlendirmesini değiştirebileceğini belirten Powell, ticaret alanındaki spesifik kararlar üzerine yorum yapamayacağını sözlerine ekledi.

AA