Ekonomi Ferrari'nin bombası bu yaz geliyor

Ferrari'nin bombası bu yaz geliyor

Paylaş
Ferrari'nin bombası bu yaz geliyor

İtalyan lüks spor otomobil üreticisi Ferrari'nin tarihindeki ilk dört tekerlekten çekişli süper spor modeli Ferrari FF'in global resmi tanıtımı 2011 Cenevre Otomobil Fuarı'nda gerçekleştirildi

Otomobil Profesörü Hakan Çelik, Cenevre Fuarı’nın gözde modellerini yazıyor

2011 yılının yaz aylarından itibaren ülkemizde de yaklaşık 500 bin euro’dan başlayan anahtar teslim satış fiyatıyla boy gösterecek Ferrari FF’e Türkiye’den ilk sipariş geldi. Tofaş çatısı altında yer alan FerMas tarafından ülkemizde satışa sunulacak olan Ferrari FF, 660 beygir güç üreten V12 motoru ve 3.7 saniyede tamamladığı 0-100 kilometre hızlanmasıyla dikkat çekiyor. Fuar kapsamında Ferrari standını da ziyaret eden Fiat- Chrysler Grubu CEO’su Sergio Marchionne ve Fiat Grubu Yönetim Kurulu Başkanı John Elkann, Ferrari FF’i yakından incelediler.

Türkiye’den Cenevre’ye performans lastikleri

Pirelli birçok önemli yenilikle 2011 Cenevre Otomobil Fuarı’nda dikkati çekiyor. Ürünlerinde kalite, güvenlik ve çevre dostu gibi kavramları ön plana çıkaran Pirelli, yeni kış lastiği Snowcontrol 3’ün dünya lansmanını Cenevre Otomobil Fuarı’nda gerçekleştiriyor. Binek otomobiller ve SUV’ler için geliştirdiği çevre dostu ürünler kadar yüksek performanslı otomobillerin tercihi P Zero lastikleriyle de fuarda dikkat çeken Pirelli, 2011-2013 arasında Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın resmi lastik tedarikçisi olarak Formula 1 P Zero lastiklerini ürettiği Türk Pirelli İzmit fabrikasına 2011 yılı için 30 milyon euro’luk yatırım yaptı.

Volkswagen Tiguan

Alman üretici Volkswagen’in kompakt SUV’ler sınıfındaki başarılı temsilcisi Tiguan yenilenerek Jetta ve Passat ile benzer kurumsal yüze sahip oldu. Tasarımıyla küçük bir Touareg görünümüne bürünen, teknolojik olarak da önceki modele oranla hayli iyileştirilen yeni Jetta, yılın ikinci yarısında Türkiye’ye gelecek.

Renault Captur

Fransa kökenli otomotiv devi Renault’nun yeni tasarım dilini yansıtan yeni konsept araç Captur da Cenevre Fuarı’nda sergileniyor. Geniş gövdesi ve atletik duruşuna rağmen iddialı bir şehir otomobili olan Captur’un tavanı çıkabiliyor. Araç bu sayede mini bir crossover iken bir anda cabrio otomobile dönüşüyor. Bu arada Cenevre Fuarı’nda Renault, Türkiye için bir iyi haber daha verdi.

Kısa bir süre önce Bursa’da benzinli, dizel ve elektrikli modelleri üretilen Fluence’ın sportit versiyonu Bold’un da Türkiye’de üretilebileceği açıklandı. Renault Euromed Başkanı Jacques Chauvet, Türkiye’yi otomotivde bir ‘taşıyıcı sütun’ olarak gördüklerini ve bunun devam edebilmesi için çalışmaya hazır olduklarını söyledi. Chauvet bu seneki Türk pazarı satış adetleri konusunda ise ekonomik göstergelerin şimdiki gibi olumlu gitmesi halinde 1 milyonluk adetlere yaklaşılmasının sürpriz olmayacağının altını çizdi.

Mazda Minagi

Japon üretici Mazda son yıllarda tasarıma daha fazla önem veriyor. Türkiye ve Avrupa’da büyük satış adetlerine ulaşan 3 Serisi’nin verdiği enerjiyle SUV ve lüks modellerinde daha radikal tasarımlar deneyen marka Cenevre’de Minari ve Shinari isimli konsept otomobillerini sergiliyor. Minari, kompakt SUV segmentinde yer alacak iddialı bir model.

Kia Picanto

Cenevre’de her kesimden kullanıcının sahip olabileceği Kia Picanto gibi modeller de sergileniyor. Picanto, küçük sınıfın en başarılı otomobillerinden. Güney Koreli üreticinin baştan sona yenilediği otomobil Cenevre Fuarı’nda sergileniyor. Yeni Picanto bu yıl farklı versiyon ve motor seçenekleriyle Türk tüketicileriyle buluşacak.

Nissan Esport

Nissan 2011’de Türkiye pazarına Qashqai modeline ilave olarak yeni Micra ve Juke ile çok iddialı bir başlangıç yaptı. Ekonomik aile otomobillerinin yanı sıra SUV ve spor otomobilleriyle de dikkati çeken Nissan, Cenevre’de Esport isimli konsept otomobilini sergiliyor.

Türk kalıpçıları da orada

Son yıllarda kendi imkanları ile büyük yol kat eden Türk kalıpçıları, dünyanın en büyük ve kendinden en çok söz ettiren Cenevre Otomobil Fuarı’nda gizli kahramanlar olarak Türkiye’yi temsil etmeyi başardılar. Fuarda; UKUB (Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği) üyelerinden; Yıldız Kalıp, 11 farklı Porsche modelinden, Porsche Cayenne motor kaputunun ve arka bagaj kapağının kalıbı ve iç sacı ile Porsche 911 dış yan panel kalıbını üretirken, BMW X1 serisi ve Mini Cooper gibi özgün markalar için kalıp üreten Alba Kalıp da Cenevre’de Türkiye’yi temsil eden kalıpçılar arasında yerini aldı. Sektörün en çok bilinen kalıp firmalarından Karel Kalıp ise Jaguar Land Rover için iç trim parçalarının kalıbını üretti.

4

Haberin Devamı