Hakan Çelik 'Fransa bize de aynısını yaptı'
HABERİ PAYLAŞ

'Fransa bize de aynısını yaptı'

İngiltere’nin Avrupa Bakanı Chris John Bryant, Kanal 24’te pazar günkü canlı yayında Devlet Bakanı ve AB Baş Müzakerecisi Egemen Bağış ile birlikte konuğum oldu. Bir Türk ve bir İngiliz bakanı aynı anda stüdyoda canlı yayına alarak televizyonda bir ilki gerçekleştirdik. İngiliz Bakan stüdyoya Egemen Bağış’ın kısa süre önce hazırlattığı Avrupa Birliği- Türkiye birlikteliğini simgeleyen rozet ile geldi.

İngiliz Bakan Bryant, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti açılış töreni için Türkiye’deydi. Bryant’ın VIP yerine normal dış hatlar salonundan havalimanına giriş yapması ve valizlerini kendisinin taşıması Türk medyasının yoğun ilgisini çekmişti. Sohbete bu soruyu sorarak başladım. Bryant bu kadar ilgiye alışık olmadığını söylerek “Bizim ülkemizde ve Avrupa’da genel olarak bakanlara ayrıcalıklı muamele yapılmaz, VIP gibi geçişler kullanılmaz. Bu nedenle havalimanına Madonna gelmişçesine o kadar gazeteciyi bir anda karşımda görünce çok şaşırdım” diye konuştu.

Haberin Devamı

İstanbul’un kültür başkenti olabilmesi için çok çalışan Egemen Bağış ise açılış töreniyle ilgili gözlemlerini ve eleştirilerini aktardı. “Genel anlamda başarılı bir tanıtım çalışmasıydı ancak Afrika danslarını andıran görüntüleri ve Batı Yakası Hikayesi sahnelerinden alıntı izlenimi veren dansları yadırgadım. Mozart’ın Türk Marşı’nı dinlerken ona ilham kaynağı olan Mehter’in eksikliği dikkat çekiciydi” yorumunu yaptı.

Geride bıraktığımız hafta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Londra’daydık. O ziyarette İngiltere’nin Türkiye’ye verdiği güçlü desteğe bir kez daha tanık olmuştum.

Chris Bryant ülkesinin bu konudaki taahhütlerini tekrarladı. “Dostum” dediği Egemen Bağış’a dönerek önümüzdeki dönemde de Türkiye’ye Avrupa’da her alanda en büyük desteği vermeye devam edeceklerini söyledi. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılımını Londra’nın stratejik öncelik olarak gördüğünü yineledi.

Ben, Fransa’nın Türkiye’nin AB’ye yaklaşmasından memnun olmadığını söyleyince “Aynısını bize de yapmışlardı” diyerek dönemin Fransa Cumhurbaşkanı ’Charles De Gaulleün İngiltere’yi iki kez veto etmiş olduğunu hatırlattı.

Haberin Devamı

Egemen Bağış da “Umarım Bryant’ın sesi Türkiye konusunda kaygılı olan Berlin ve Paris gibi başkentlerde de duyulur” ifadesini kullandı.

Chris Bryant farklı yönleriyle ülkesinde ilgiyle izlenen bir siyasetçi. Siyasete atılmadan önce Cambridge Üniversitesi’nde İngiliz Edebiyatı ve din adamlığı eğitimi almış. Samimi ve sıcak bir üslubu var. Klasik bir siyasetçi gibi değil. Düşündüğünü dolandırmadan net şekilde paylaşıyor.

Bryant yayının sonunda “Londra 2016 Olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak. Sizi de bekliyorum” diye ayrılırken Egemen Bağış da 2010 Kültür Başkentliği’nden sonra şimdi de Türkiye’nin 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’nı düzenleyebilmesi için kolları sıvadıklarını açıkladı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder