Tamer Heper Galiba iskan izni var
HABERİ PAYLAŞ

Galiba iskan izni var

Bir kooperatif sitesinde dairem var. Kooperatif epey önce fesholunmuş. Ancak site için oturma izninin olmadığını öğrendim. Tapularımızda mesken yazıyor olmasına rağmen kutucuklarda işaret yok. Bu durumu düzeltebilir miyiz? N.Y.

Sizin gerek kooperatif ve gerekse mülkiyet konusunda bilgilerinizin epey eksik olduğunu gördüm. Sizin kooperatif acaba fesholunmuş mu yoksa yönetim kurulu kooperatifi kaderine terk edip gitmiş mi? Bana sanki ikinci ihtimal geçerli gibi geliyor. Zira kooperatifin tasfiyesi şartları gerçekleşmemiş. Sonra sizin tapunuz mesken tapusu. Tamam, ancak kat irtifak tapusu mu yoksa kat mülkiyet tapusu mu? Bunu da tam bilmiyorsunuz. Tapulardaki üç kutucuk, bunlardan hangisi geçerli ise o kutucuk işaretlensin diye kondu ama sizinkinde o işaret de yok. Laf aramızda buna da çok güvenmeyin bazı tapularda yanlış yerin işaretlendiğini dolayısı ile malikini yanılttığını da gördüm. Tapu senedinin malik hanesine bakın, malik hanesinde sizin adınız var mı? Sonra bu bölümlerde “kat irtifakı kurulmakla (…) no.lu bağımsız bölüm (….) adına tescil edilmiştir” ibaresi var mı? Malik hanesinde sizin isminiz varsa ve cinsi mesken diye yazıyorsa kat mülkiyeti kurulmuştur. İskan izni de vardır. Kat irtifakı kurulmuştur deyip sizin adınız orada geçiyor ise ve cinsi hanesinde arsa yazıyor ise bu halde elinizdeki tapu kat irtifak tapusudur ve bu halde büyük ihtimalle iskan izni yoktur. Bu halde niye iskan izni alınmadığını araştırmanız gerekecek. Ancak bana kalırsa iskan izniniz var.

Haberin Devamı

Paranızı geri alın

Apartmanımızda yönetici kapıcı dairesini bir emlakçıya kiraya vermiş. Ben buna karşı çıktım ve emlakçı daireden çıktı. Ancak yöneticiden yaptığı masrafı istemiş, o da bu masrafı karşılayıp bizim aidatlara yansıtmış. Bu yaptığı yasal mı? Ödemek zorunda mıyız? Geri alabilir miyiz? N.K.

Artık biliyorsunuz, apartmanlarda kapıcı dairesi ortak mahaldir. Buranın kullanılması ancak amacına uygun olabilir. Ortak mahaller amacı dışında kullanılamaz. Yani demek istiyorum ki kapıcı dairesi zaten kat maliklerinin bu konuda kararı olmadıkça dışarıdan birine kiraya verilemez. Şimdi bu durumu bile bile kiracı olarak giren biri durumu kabullenmiş demektir. Deyin ki yöneticiniz zararı ödeme fikrine sahip o halde bu zararı kendi cebinden ödeyecek, sizin aidatlarınıza yansıtmayacak. Bundan çıkan sonuç şu ki, paranızı yöneticiden geri isteyebilirsiniz. Yanıtımın gecikmesinden dolayı da sitem etmişsiniz. Köşem elverdiğince soruları yanıtlamaya çalışıyorum. Ama ne mutlu size ki binlerce soru arasından biraz gecikmeli de olsa yanıt aldınız.

Haberin Devamı

Hakkınızı arayın

Ben 36 yaşında bir kadınım. Çocuğum olmadı. Bunun için tedavi görüyordum ki tedavi gördüğüm hastane bana ameliyat önerdi. 1500 lira ücret istedi. Kabul ettik ameliyat oldum ama ameliyat sonrası benden 7 bin 500 lira istediler. İtiraz ettik, pazarlık sonucu 5 bin 500 liraya indiler. Ödemek zorunda kaldık ama iş bununla kalsa iyi. Benim ameliyatım sonrası yapılan hata nedeni ile artık çocuk sahibi olmam imkansızlaştı. Artık tüp bebek bile yapamazmışım. Şimdi verdiğim paraya mı yanayım, sakat kaldığıma mı? Bunlara dava açsam kazanabilir miyim? N.K.

Haberin Devamı

Olay korkunç. Öncelikle, “Davayı kazanabilir miyim, kazanamaz mıyım?” endişesi yaşamayın. Size yapılan operasyon bellidir. Operasyonun hatalı yapılıp yapılmadığı vücudunuzda da bellidir. Yapılacak ciddi bir muayene sonucunda durumunuzun belli olacağını kuvvetle tahmin ediyorum. (Doktorların işine karışmış olmamak için mutlaka anlaşılır diyemiyorum.) Bu halde iki hukuki yolunuz var. Biri savcılığa şikayette bulunmak. Birini bu yolla sakat bırakmak taksirle müessir fiildir ki hapis cezası vardır. İkincisi hukuki yoldur ki maddi ve manevi tazminat talep imkanı vardır. Bu halde kusurlu davranış sabit olursa çok yüklü bir manevi tazminata hükmedilmelidir ama bizde ne yazık ki büyük miktarda manevi tazminata hükmedilmez. Ama bu sizi girişiminizden vazgeçirmesin. hakkınızı arayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder