Gıdada işten çıkarmalar başladı

5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 13 Aralık'ta yürürlüğe girmesiyle, binlerce kimya ve ziraat mühendisi işten çıkarılmaya başladı

a
a
Çarşamba, 29 Aralık 2010 - 12:34


Gıdada işten çıkarmalar başladı

Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Petek Ataman 5996 Sayılı "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu"nun tüm itirazlarına rağmen 13 Aralık 2010’da yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Kanunun, bazı büyüklükteki gıda işletmelerinde konu uzmanı kişilerin istihdam zorunluluğunu kaldırdığını ifade eden Ataman, şöyle konuştu: "Sözünü ettiğimiz boyut, işletmenin motor gücü ve çalışan sayısıyla tanımlanmakta ve kapasite raporu, ekspertiz raporu gibi belgelerle belgelenmektedir.

Kanunla getirilen şarttaki işletme boyutuna sahip üretim ve satış yapan yerler, halen var olan gıda işletmelerinin yüzde 80’i civarındadır. Diğer yandan belli işletmelerde eskiden tüm meslekler yer alabilirken şimdi buna da kısıtlama getirildi.

Örneğin, et parçalama tesisleri. Buralarda daha önce ilgili tüm meslek grupları görev alabilirken şimdi sadece veteriner hekimler görev alabiliyorlar. Ancak bu gibi konularda müktesep hak tanımlanmadığı gibi, hangi noktaların parçalama tesisi olduğunun bir tanımı da bulunmamaktadır.

Tüm bunlara ilave olarak kanunun ikincil mevzuatı olan yönetmelikler henüz yayınlanmamış ama eski yönetmeliklerin bu konulara yönelik maddeleri de uygulamadan kalkmıştır."

"MÜHENDİSLER İŞSİZ KALMIŞ DURUMDA"

Tüm bunların sonucunda, "sorumlu yönetici" olarak çalışan gıda, kimya ve ziraat mühendislerinin işsiz kalma riskiyle karşı karşıya kaldığını ileri süren Ataman, şunları söyledi:

"5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 13 Aralık'ta yürürlüğe girmesiyle, binlerce gıda iş yerinde sorumlu yönetici olarak çalışan gıda, kimya ve ziraat mühendisleri, işten çıkarılmaya başladı.

Odamıza bu konuda çok sayıda mesaj, telefon ve yazı geliyor. Birçok mühendis bugünden işsiz kalmış durumda. Kapasite ve ekspertiz raporlarının gerçeği yansıtır biçimde hazırlanmaması da konunun boyutunu daha da büyütmektedir."

Ataman, "işletmelerin yüzde 80’ini kendi başına bırakan anlayışın değiştirilmesi için çeşitli yöntemler önerdiklerini" belirterek, şöyle devam etti: "Halen birincil üretim için uygulanmakta olan tarım danışmanlığı sisteminin bir benzerinin küçük gıda işletmeleri için de oluşturulmasının mümkün ve gerekli olduğunu ifade ettik.

Bu bakışla gıda işletmelerinin yüzde 80’ini kendi kaderine bırakmak, gıda güvenliği yaklaşımında ciddi sorunlar olduğunu göstermektedir."

GIDA KAYNAKLI HASTALIK RİSKİ

Petek Ataman, gıda üretiminde yapılan yanlışların sağlığı uzun ve kısa vadede olumsuz yönde etkilediğini belirterek, bu tür sorunların önemli hastalıklara temel oluşturduğunun unutulmaması gerektiğini bildirdi.

Öte yandan birçok büyük işletmelerin kapasitelerinin düşük, çalışan sayılarının az gösterildiğini vurgulayan Ataman, şunları kaydetti: "Bu konuda elimizde somut belgelerimiz var.

İlgili bakanlık ve kurumlarla yazışmalar yapılmış ama ne yazık ki bu kurumlar tarafından sorunun çözümüne yönelik bir adım atılmamıştır. İşlerini kaybetme ile yüz yüze gelen çok sayıda arkadaşımızın odaya müracaatları üzerine hukukçularımız belli sorun alanlarına yönelik olarak çalışmaya başlamıştır.

Tüm meslektaşlarımıza işten çıkartılma sürecinde mutlaka bizlerle temasa geçmesini istiyoruz. Sorunu tüm boyutları ile izlemeye ve girişimlerde bulunmaya devam etmekte kararlıyız."