Ekonomi Giderayak dev bir yatırım getirdi

Giderayak dev bir yatırım getirdi

Paylaş
Giderayak dev bir yatırım getirdi

Dünya teknoloji devi Foxconn, bilgisayar üretimi için Türkiye'yi seçti. Çorlu'da 60 milyon dolar yatırımla kurulacak tesis 1500 kişiye istihdam sağlayacak

Bilgisayar üretecek

Haberin Devamı

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, iki yıl süren görüşmelerin ardından, dünya teknoloji devlerinden Foxconn’u Türkiye’ye yatırım yapmaya ikna etti.

Foxconn, Türkiye’nin en büyük özel sektör sanayi projelerinden Çorlu’daki Avrupa Serbest Bölgesi (ASB) ile dün masaya oturarak, yatırım anlaşmasına imza attı. ASB’de 60 milyon dolara kurulacak olan tesiste, Foxconn, müşterisi HP için yılda 3 milyon masaüstü bilgisayar üretecek.

1500 kişiye istihdam

HP’nin Avrupa, Afrika ve Orta Doğu pazarlarına açılan ihracat kapısı ve üretim üssü olması hedeflenen tesisten, yılda 1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilecek.

Bölgede 1500 kişiye istihdam sağlanacak. Ay sonunda görevinden ayrılacak olan Alpaslan Korkmaz’ın ‘giderayak’ hayata geçirdiği proje, Türkiye’ye gelen en önemli yatırımlardan biri olarak değerlendiriliyor. Tesis, teknoloji alanında Türkiye için önemli bir referans olacak.

Haberin Devamı

Foxconn öncü oldu

Alpaslan Korkmaz, törende yaptığı konuşmada, teknoloji yatırımının Foxconn’la sınırla kalmayacağını belirterek, şu bilgileri verdi: “Haziranda HP dünyadan 30 tedarikçisini Türkiye’ye getirdi, ASB’yi gezdirdi. ‘Biz artık burada üretileceğiz, siz de gelin’ dedi. Foxconn’un ardından dört-beş şirketle daha görüştük. Hatta dün (önceki gün) Asyalı teknoloji şirketiyle anlaşmayı netleştirdik. Cirosu 17 milyar dolar. İsmini ben açıklamayayım, yeni yönetim açıklar.”

Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’ya

Foxconn Türkiye Genel Müdürü Tuna Kardeş, imza töreninin ardından üretime, yıl sonundan itibaren de ihracata başlayacaklarını kaydetti. 800 bin çalışanı, 65 milyar dolar cirosu bulunan Foxconn’un uzun araştırmalar sonucu Türkiye’yi seçtiğini vurgulayan Kardeş, “Bunun Türkiye ekonomisi ve ihracatına büyük katkısı olacak. Türkiye için büyük bir fırsat. İlk aşamada HP için yılda 3 milyon bilgisayar üretilecek. Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’ya ulaşacağız” dedi.

İstihdamın önü açılacak

ASB Genel Müdürü Zafer Atbakan, Şahinler Holding bünyesinde 2003’te faaliyete başlayan ASB’nin 200 firmayla yılda 1.5 milyar dolar ticaret hacmine ulaştığını ve 3 bin kişiye istihdam sağladığını söyledi. Bölgede tekstil, cam, ambalaj, kimya ve otomotiv firmalarının bulunduğunu ifade eden Zafer Atbakan, “Bölgedeki yabancı yatırım 200 milyon doları buldu. Foxconn’la lojistik ve yan sanayi firmaları da gelecek. En az 3 bin kişiye daha istihdam yaratılacak” dedi.

Haberin Devamı

İlk bilgisayar Zafer Çağlayan’a

Foxconn’un imza törenine Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da katıldı. Çağlayan, dünya markalarının Türkiye’de üretime başlamasının bir işaret fişeği olduğunu belirtti. Foxconn’un saatte 350 bilgisayar üreteceğine, yılda 1 milyar dolar ihracat yapacağına dikkat çeken Zafer Çağlayan, “Türkiye hiç yoktan ihracatına 1 milyar dolarlık bir kalem daha katacak” dedi.

Bakan Çağlayan, tesiste yapılacak ilk üretimden, bakanlıktaki masasına bir bilgisayar istediğini de söyleyerek, basının önünde söz aldı.

‘Bir yılda 250 milyon dolar’

ASB’nin sahibi, Şahinler Holdin’in patronu Kemal Şahin, Foxconn’la muazzam bir işbirliği yaptıklarını vurgulayarak, “Bu yatırımla Türkiye önemli bir teknoloji kümelenmesi kazanacak. En az 450 bin metrekarelik bir alan 2011 sonuna kadar yatırıma kavuşacak ve 250 milyon dolarlık yabancı yatırım gelecek” dedi.

Haberin Devamı

Gelecek yıl ASB’nin ticaret hacminin 3 milyar dolara, istihdamının 6 bine çıkacağını vurgulayan Şahin, “Niye bir Silikon Vadisi de burada olmasın?” temennisinde bulundu.