Ekonomi Goldman piyasaları sarstı

Goldman piyasaları sarstı

Paylaş
Goldman piyasaları sarstı

Yatırım bankası Goldman Sachs'ın, konut sektörüyle ilgili bilgileri gizleyerek, müşterilerini 1 milyar dolar zarara uğrattığı iddiası mahkemeyetaşındı

YENİ DAVA GELEBİLİR

Amerikan Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SEC), yatırım bankası Goldman Sachs’a, dolandırıcılık iddiasıyla dava açması, dün piyasaları sarstı.

SEC’in, küresel krize yol açan adımları ‘sorgulamaya başladığı’ ve bu davayı yenilerinin izleyebileceği konuşuluyor. Bu durum, küresel piyasalara yön veren kuruluşların sarsılmasını getirebileceği için de tüm dünyada yatırımcılar tarafından kaygıyla izleniyor.

DOLANDIRICILIK SUÇLAMASI

Goldman Sachs’ın konut sektörüyle ilgili bilgileri gizleyerek, müşterilerini 1 milyar dolar zarara uğrattığı öne sürülüyor.

Yatırım bankasının, bir yandan emlak piyasasında düşüşe oynayan yatırım araçları çıkardığı, öte yandan yatırımcısına emlak piyasasında yükseliş tavsiyesi verdiği iddia ediliyor. Goldman Sachs’ın cezalandırılması, bu işlemden elde ettiği kârı da iade etmesi isteniyor.

DOLAR 1.4950 LİRAYA ÇIKTI

Dava SEC lehine sonuçlanırsa, piyasalarda ‘denetimsizlik’ ve ‘aşırı hırs’ dışında, ‘hukuksuzluk’ sorununun olduğu ortaya çıkacak. Bu durumun yaratacağı çalkantı nedeniyle dün küresel piyasalar moralsiz bir gün geçirdi.

Dolar gelişmekte olan para birimleri karşısında değer kazandı. İç piyasada dolar 1.4950 liradan kapandı. İstanbul Borsası yüzde 0.12 düşerek 58 bin 153 puan oldu.

DERBİNİN GALİBİ BURSA'DA DA KAZANDI

Turkcell Süper Lig’de önceki gün oynanan Beşiktaş-Fenerbahçe derbisinin galibi Sarı Kanarya, yatırımcısının da yüzünü güldürdü. İstanbul Borsası’nda 3 milyon liraya yakın işlem hacmiyle yoğun bir gün geçiren Fenerbahçe hisseleri, yüzde 16.16 yükselişle 57.50’den kapandı ve borsanın en çok yükselen hisse senedi oldu. Beşiktaş yüzde 4.93 değer kaybıyla en çok kaybedenler listesinde 8’inci oldu.

ÇİN DARBE'Yİ KESKİN YAŞADI

Goldman Sachs davasının dün yarattığı kargaşadan en fazla Çin Borsası etkilendi. Zorlu bir gün geçiren Yunanistan’da borsanın düşüşü yüzde 2.56’da kalırken, Çin Borsası’nda Şangay Bileşik Endeksi yüzde 4.8 değer kaybetti. Japonya’da Nikkei endeksi yüzde 1.85 geriledi. Avrupa ve Amerika borsaları yüzde 0.2 ile 1 arasında düşüşler yaşadı. Gelişmekte olan ülkelerden Brezilya’da borsa yüzde 1.2 düştü.

2

Haberin Devamı