Ekrem Sarısu Görevi sonlandırılan memura yeşil pasaport verilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Görevi sonlandırılan memura yeşil pasaport verilir mi?

Haberin Devamı

Görevi sonlandırılan memura yeşil pasaport verilir mi?

Soru: Memur olarak görev yaparken 2011’de hakkımda açılan soruşturma nedeniyle, 60 gün işe gitmediğim için 2013 yılında 125/E-d disiplin soruşturmasıyla devlet memurluğundan çıkartıldım.

2013’te birinci derecenin 3’üncü kademesinden almış olduğum yeşil pasaportumun süresi dolduğundan tekrar uzatmaya gittiğimde uzatmadılar.

Yaptığım suç, siyasi olmadığı gibi yüz kızartıcı suç da değil. Bu durumda yeşil pasaportumun süresinin uzatılması gerekmez mi? Kazanılan bir hak geri alınabilir mi? 1’inci derecenin 3’üncü kademesi iptal olur mu? ● Y. ÇELİK

Cevap: Kadro derecesi 1-3 arasında olan memurlar ile bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara, yeşil pasaport veriliyor. Sorunuzda belirttiğinize göre; işinize fasılalı olarak 20 gün veya daha fazla gitmediğinizden görevinize son verilmiş.

Bu nedenle yeşil pasaport hakkınız devam etmiyor. Şayet fasılasız 10 gün göreve gitmemiş olsaydınız, görevinize 657 sayılı kanunun 94’üncü maddesi uyarınca son verilecek ve görevden çekilmiş sayılacaktınız. Bu durumda da yeşil pasaport hakkınız devam edecekti.

5450 gün prim ödeyip 51 yaşınızı doldurmanız gerek

Soru: 21 Eylül 1989’da sigorta başlangıcım yapıldı. Ne zaman emekli olurum? Bir de emekli olana kadar fazla yatan prim, emekli maaşımı azaltır mı? ● Yiğit ALTINTOP

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Doğum tarihinizi bildirmemişsiniz. 5450 gün prim ödemeniz var ve 51 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız bu iki şartı birlikte sağlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Malul de olsa evli çocuk babasından sağlık yardımı alamaz

Soru: 38 yaşında malulüm. SSK emeklisi babamın üstünden sağlık yardımı alıyorum. Acaba evlendiğim zaman da babamın üstünden sağlık yardımı alabilir miyim? Eşim de babamın üstünden sağlık yardımı alabilir mi? ● H. ÇELİK

Cevap: Evli olmayan malul çocuklar, genel sağlık sigortalısı anne veya babası üstünden yaşa bakılmaksızın sağlık yardımı alabilirler. Ancak evli olan malul çocuklar, ana veya babası üstünden sağlık yardımı alamaz. Evlendiğinizde maalesef ne siz ne de eşiniz, babanız üstünden sağlık yardımı alamazsınız.

Ocak 2023'te emekli olmanız mümkün

Soru: 22 Ocak 1970 doğumluyum. Sigortalı işe girişim 2 Şubat 1994. 8400 gün primim var. Askere gitmeden önce sigortalı değildim. 1991’de askerliğimi yaptım. Ne zaman emekli olurum? ● Cengizhan TOK

Cevap: Askerlik sürenizin 430 gününü borçlanmanız halinde, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabi olursunuz. Priminiz yeterli olduğundan borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de 53 yaşınızı dolduracağınız 22 Ocak 2023’te emekli olabilirsiniz.

Staj tarihi değil işe giriş tarihiniz dikkate alınacak

Soru: 6 Mayıs 1977 doğumluyum. Staj sigortası başlama tarihim 1 Ekim 1992. Sigortalı işe girme tarihim 20 Haziran 1997. Toplam 2434 gün prim ödemem var. Staj sigortasının ‘emeklilikte önemi yok’ diyenler var. Emekliliğim için hangi tarih dikkate alınacak ve ne zaman emekli olabilirim? ● Barış Koray ORAN

Cevap: Staj sigortasında kişileri emekli eden sigorta kollarına prim ödenmediğinden, emekli olma şartlarınız staj başlangıcına göre değil, adınıza ilk defa uzun vadeli sigorta kollarına çalışma süresi bildirilen 20 Haziran 1997 tarihine göre belirlenecek.

Bu tarihe göre emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. 3466 gün daha prim ödeyerek priminizi 5900 güne tamamlamanız şartıyla, 57 yaşınızı dolduracağınız 6 Mayıs 2034’te emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder