Ekonomi Görmeden ölmeyin

Görmeden ölmeyin

Paylaş
Görmeden ölmeyin

Dünya değişiyor, kentler değişiyor, gelişiyor. Gelişmeyen kentler ise hem kendi içinde hem de dışarıda etkisini de ivmesini de kaybediyor. Değişirken ve gelişirken tabi ki tarihi dokuyu korumak şart. Ama kültürel mirasları korumak hiç de kolay değil

Alev GÜRSOY CİMİN

İnsanlık hem kentleri hunharca kullanıyor hem de doğayı. İşte burada yerel yönetimlere büyük görev düşüyor.

Kimi bunu avantaja çeviriyor ve kentini adeta bir turizm kalesi haline getiriyor kimisi ise o dokuyu bozarak biraz ağır bir cümle olacak ‘tarihi mirasa ihanet ediyor'.

BOZULMAMIŞ KENT


Doğal olarak turizm de can çekişiyor sonra veryansınlar başlıyor. Kentleri geliştirirken tarihi dokuya, kültürel mirasa hassas davranmak gerekiyor. İşte bu dokuyu bozmayan nadir kentlerden biri Edirne.

Yıllara meydan okuyan bir geçmişi var. Osmanlı’ya 92 yıl başkentlik yapan bu kent hala bu özelliğini koruyor.

Belki idari açıdan değil ama Edirne'ye 'kültür başkenti' demek hiç de abartı olmaz. 'Dünyada görülmesi gereken 10 şehir' listesine girer.

Eksiği yok fazlası var Edirne'nin.

Gezmeye meraklı herkes bu kentte aradığı her şeyi bulur. Tarihse tarih, kültürse kültür, yemekse yemek...

Herkesi cezbeden bu görkemli Trakya şehri; son yıllarda kazandığı ivmeyle turist sayısını katlayarak Güney illerini neredeyse geride bırakacak.

Edirne şimdi olduğu gibi, Osmanlı Devleti döneminde de kozmopolit bir kentti.

Öyle ki, Edirne’nin ara sokaklarında gezdiğinizde farklı mimariler hemen göze çarpıyor.

Eski Rum evleri, Yahudi ve Ermeni mahalleleri hemen hemen her bölgede dikkat çekiyor ve Edirne’ye mistik bir hava katıyor.

PEYNİR VE ŞARAP


Bir turist olarak Edirne'ye geldiğinizde elbette ciğerini, köftesini yiyeceksiniz. Ama evinize dönerken meşhur Edirne peynirini almadan dönmeyin. Ayrıca Edirne, şarap da üreten bir şehir. Bu alanda gelişmeye açıklar.



Gayet uygun fiyatlara gayet lezzetli şaraplar alabilirsiniz. Osmanlı döneminde her tarafı badem ağaçlarıyla kaplıymış Edirne. Bu nedenle badem ezmesi de çok meşhur.

Eşinize, dostunuza paket paket götürebilirsiniz.

En önemli badem ezmesi markaları, Keçecizade, Aslanzade, Sayınbaş, Osmanlı Şehzade. Ayrıca 'Ali Paşa Çarşısı'ndan el yapımı, mis kokulu sabunları, Edirne'ye özgü hatıra eşyalarını almayı da unutmayın.

Anlatması zor, yaşanması mükemmel bir şehir Edirne. Boşa dememiş Edirneli şair Niyazi Akıncıoğlu, "Edirne'nin köprüsü taştan, sen çıkardın beni baştan" diye...

Sizi baştan çıkaracak bir şehir arıyorsanız, Edirne yanıbaşınızda...


Haberin Devamı