Tamer Heper Görüştüğünüz kim?
HABERİ PAYLAŞ

Görüştüğünüz kim?

Banka kredi kartı borcum vardı, bankanın hukuk işlerine bakan kişi ile görüştüm, taksitlendirdim. Tabii faiz bindi. Ana parayı ödedim ama faizleri kaldı bunu ödeyemedim. Aynı bürodan telefonla aradılar ödeyemediğim faize yeniden faiz bindirmişler ve yeniden avukatlık ücreti koymuşlar. Oysa ödediğim para içinde avukatlık ücreti de vardı. Böyle üst üste faiz olur mu? S.G.

Önce borç ödemesindeki sistemden söz edeyim. Bir kimsenin borcuna faiz çalışır, bu tamam, borçlu borcunun bir kısmını ödediğinde ise borç ana paradan silinmez faizden silinir. Dolayısı ile kalan borç ana para borcu olduğu için ona faiz işlemeye devam eder. Bu genel kural. Şimdi geleyim özel durumunuza. Sizden ana para borcu ile faizi istenmiş.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bunda yanlışlık yok, ancak borç içinde avukatlık ücretinin de olduğunu, bir de şimdiki yeni borç için avukatlık ücreti tayin olunduğundan söz ediyorsunuz ya, işte burada yanlışlık var. Çünkü herhangi bir hukuki işlem yapmadan avukatlık ücreti alınmaz. Yani siz telefonla veya yüz yüze görüşüp bir borcu taksitlendirdi iseniz burada ayrıca avukatlık ücreti ödemezsiniz. Avukat şayet aleyhinize bir icra takibi yaptıysa o zaman avukatlık ücreti ödersiniz. O ücret de öyle çok büyük değildir. Sizin aleyhinize yapılmış takip yoksa veya dava açılmamışsa avukatlık ücreti ödenmez. Bir başka uyarı daha: Öncelikle sizin konuşmalarınız telefonla olmuş. Peki bir avukatla görüştüğünüz ne malum? Ben kırk senelik avukatken bana bile avukat adı altında abonesi olmadığım telefon için borç ihtarı gönderiliyor. Yaşamımıza bir de bu girdi. Aklınızda bulunsun.

Fazla beklemişsiniz

Sakarya da oturuyorum, Balıkesir’de kirada dükkanım var ancak yazılı sözleşme yok. Kiracı bir yıldır kira ödemiyor. Kiraya vermeme aracı olan bey ihtarname gönder dedi. Siz ne dersiniz? N.S.

Kira sözleşmelerinin yazılı olma mecburiyeti yok. Sözlü de olur. Sizinki sözlü, yani ortada bir sözleşme var. Bu tamam ancak bir yıldır kira ödenmediğini söylüyorsunuz, peki son kira bedeli kaç lira. Bunu nasıl ispatlayacaksınız. Şayet önceki kira bedelleri banka hesabına ödeniyor ise bu rakam üzerinden bir yıllık kira bedelini talep edip otuz gün ödeme süresi vererek bir ihtarname gönderin. Kira bedellerinin otuz gün içinde ödenmemesi halinde akdin feshi ve mecurun tahliyesi talebinde bulunacağınızı yazın. Otuz gün bekleyin, kiralarınız ödenmezse tahliye davası açma hakkını kazanacaksınız. Bu işlemler için bir yıl beklemek gerekmiyor, ilk ödenmeyen ayda da yapabilirdiniz. Suz başka türlü bir tahliye davası açamazsınız. Veya Balıkesir’de bir meslektaşımla anlaşıp bu işi icra dairesi marifeti ile yapmasını sağlayın. Bu daha elverişli olur. Ancak kiracının itirazı halinde iş yine dava yoluna girecektir ve bilin ki bir süre dava nedeni ile geçecek. Yani hemen tahliye yok, ancak boş oturmanın da yararı yok. Bence bir an evvel başlayın zira kiracının itirazı halinde önünüzde muhtemelen biraz uzunca bir zaman var.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder