Gazanfer Gür Güçlü devlet güçlü ordu
HABERİ PAYLAŞ

Güçlü devlet güçlü ordu

Günümüzde güçlü devlet olmanın değişik kriterleri var. Ekonomik güç, askeri güç, siyasi güç bunların en önemlileri.

Diğer önemli kriter ise ülkenin eğitimli insan kaynağı. Bu kriterlerin hepsine sahip olduğunuz zaman dünyaya yön verendevletler sınıfına giriyorsunuz.

Amerika, ekonomik, askeri ve siyasi gücüyle süper devlet konumunda sayılıyor.

Son yıllarda gelişen ekonomisiyle büyük nüfus ve siyasi gücü arkasına alan Çin eski SSCB’nin yerini alma yolunda.

Rusya, SSCB dağıldıktan sonra yeniden yapılanarak, özellikle doğalgaz ve petrol kaynaklarını kullanarak düzelttiği ekonomisiyle dünyadaki etkin devletlerden birisi olmaya devam ediyor. İngiltere, ekonomisinin gücünden daha çok geçmiş yüzyıldan gelen kolonial politikasını kullanarak özellikle siyasi, askeri ağırlığıyla dünyaya yön verenler sınıfında. 2. Dünya Savaşı’nın mağlup devletleri Almanya ve Japonya dünyanın en güçlü ekonomilerine sahip olmalarına karşın askeri güç olmadıkları için süper güç olamıyorlar.

Haberin Devamı

***

Türkiye artık dünyada güçlü devletler sınıfında yer alıyor. Bunun en önemli nedenlerinden birisi jeopolitik konumu.

Sadece Asya ve Avrupa arasındaki enerji koridoru üzerinde olmak ve Orta Doğu, Irak ile İran’a olan sınırları Türkiye’yi vazgeçilmez ülke yapmaya yeterli. Dinamik ekonomimiz ve gelişen sanayimiz çoğu Avrupa ülkesinden bile daha iyi konumda olmamızı sağlıyor.

Son yıllarda uygulanan akıllı dış politika atakları, Suriye, Ürdün, Libya ile vizenin kaldırılması, Rusya ile gelişen işbirliği, Afrika ülkelerine yapılan ekonomik ve siyasi açılım, Türkiye’yi bir anda bölgenin saygın ülkesi konumuna getirmiş durumda.

***

Türkiye’ye bölgede ve dünyada saygınlık kazandıran en önemli unsur ise şüphesiz güçlü ordumuz. Ordumuzun caydırıcılık gücü olmasa, ne Kıbrıs’ta Rumlar rahat durur, ne Ege’de Yunanistan’la kıta sahanlığı krizi dondurululmuş konumda kalır, ne de Güneydoğu sınırımız bu kadar güvende olurdu.

Ermenistan’ın Yukarı Karabağ’da Azerilere yaptığı operasyonu Türkiye için aklının ucundan bile geçirmeye cesaret edememesinin nedeni tabii ki ordumuzun gücü. Soğuk savaş yıllarından başlayarak NATO şemsiyesinde SSCB’ye karşı kalkan görevi gören TSK artık Orta Doğu’ya yön veren ordular sınıfında.

Haberin Devamı

Yapılan değerlendirmelerde:

- TSK, tüm dünya orduları içinde savaş gelenekleri, tecrübesi, eğitimi ve dayanıklılığı alanında dünyanın en iyi iki ordusundan birisi. Diğeri İngiltere.

- TSK, Muharebe Gücü klasmanında en iyi üçüncü ordu.

- TSK, subay/astsubayların niteliklerinin ölçüldüğü “Liderlik” sıralamasında ise İngiltere’nin ardından ikinci konumda.

Değişen dünya koşullarında TSK’nın da yeniden yapılanması tabii ki gerekli.

Türkiye için güçlü devlet olmanın yolu ordumuzu da yıpratmadan güçlü konumda tutmak. Güçlü ordu-güçlü devlet, birbirini tamamlayan unsurlar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder