Gündem 3 ilde peş peşe orman yangınları... Tahliyeler başladı

3 ilde peş peşe orman yangınları... Tahliyeler başladı

Paylaş
3 ilde peş peşe orman yangınları... Tahliyeler başladı

Yangın haberleri peş peşe geliyor. Antalya'nın turistik ilçesi Kemer'de akşam saatlerinde çıkan orman yangını rüzgarın etkisiyle hızla büyüdü. Çok sayıda ekip söndürme çalışmalarına katılırken, Kemer Devlet Hastanesi ile çevredeki yerleşim yerleri tedbir amaçlı tahliye edildi. Öte yandan Manisa ve Kahramanmaraş'taki orman yangınlarına da havadan ve karadan müdahale sürüyor.

Kemer’e bağlı Değirmendere Mahallesi’nde Kemer- Antalya karayolu kenarındaki ormanda saat 21.00 sıralarında yangın çıktı. Şiddetli rüzgârın da etkisiyle alevler bir anda yayıldı.

Haberin Devamı

Yerleşim yerleri ve karayolunun yakınındaki yangının söndürülmesi için bölgeye ekipler yönlendirildi. Yangına 15 arazöz, 8 su tankeri, 6 ilk müdahale aracının yanı sıra çok sayıda ekiple müdahale ediliyor.

Bölgeye Antalya ve Kumluca’dan da takviye itfaiye ekipleri yönlendirildi. Hızla olay yerine ulaşan ekipler yangına müdahaleye başladı. Alevlerin tehdit ettiği çevredeki yerleşim yerleri de tedbir amacıyla boşaltıldı. Söndürme çalışmalarına vatandaşlar da destek verdi.

3 ilde peş peşe orman yangınları... Tahliyeler başladı

KEMER DEVLET HASTANESİ TAHLİYE EDİLİYOR

Yangının söndürülmesi için çalışmalar sürerken, alevlerin yaklaştığı yerleşim yerlerinin yanı sıra Kemer Devlet Hastanesi’nin de tamamen tahliye edilmesi kararlaştırıldı. Ekipler tahliye çalışmaları için harekete geçti. Yangın yerine yakın noktada bulunan bir akaryakıt istasyonunun etrafında da ekipler önlem aldı. Telsizden çok sayıya insan gücüne ihtiyaç olduğu çağrısı yapıldı. Ekipler, yangın söndürme çalışmalarını yoğun şekilde sürdürüyor.

Haberin Devamı

ANTALTA VALİSİ SON DURUMU AÇIKLADI

Antalya Valisi Ersin Yazıcı, saat 21.08 itibarıyla Kemer ilçesi Göynük Mahallesi Değirmendere mezarlık mevkiinde yangının başladığını bildirdi. Yangına şu ana kadar 22 arazöz, 3 su ikmal aracı, 5 müdahale aracı ve 15 itfaiye ile müdahale edildiğinin altını çizen Vali Yazıcı, “13 iş makinesi hazırda müdahale ediyor. 22 iş makinesi yolda geliyor. 200 personel yangına müdahalede bulunuyor. Yangın yaklaşık 3,5 kilometre batı istikametinde ilerledi. 20 kilometre hızla esen rüzgarımız var. O yangının batının ilerlemesine neden oluyor. Herhangi bir konut, iş yeri veya canlıya zarar gelmedi. Yangının geçtiği bölge sık orman olduğu için yangının içine giremiyoruz. Bulunduğumuz mevkide dozerler çalışıyor. Yangının Kuzdere Mahallesi'ne ilerlemesi için ekipler çalışıyor. Yapacağımız çalışmayla yangının yolunu değiştirmeye çalışacağız” diye konuştu.

Çevre 10 ilden de arazöz, itfaiye ve tankerlerin yola çıktığını dile getiren Yazıcı, “Çevre illerden 20 iş makinesi de yolda. Sıkıntımız orman içine giremiyoruz. Yakından müdahale etmekte zorlanıyoruz. Birkaç saat içinde iş makinesi ve arazöz sayımız 3 katına çıkacak. Her yer teyakkuza geçti. Şu anda bölgemizde 10 haneyi tedbir amaçlı tahliye diyoruz. Kemer Devlet Hastanesi’nde 15 hastadan 13’ü evine gitti, 2 hastamız diğer hastanelere nakledildi. 6 kişi dumandan etkilendi. Kemer Devlet Hastanemiz hizmet vermeye devam ediyor." dedi.

Haberin Devamı

BAKAN YARDIMCILARI YANGIN BÖLGESİNDE

Antalya'nın Kemer ilçesindeki orman yangında alevlerin 60 hektar alanda etkili olduğu belirtildi. İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, bölgeye gelerek yangın koordinasyon merkezinde Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici'den bilgi aldı. Bakan yardımcıları, incelemelerinin ardından açıklamada bulundu. İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Antalya ve Kemer'e geçmiş olsun dileğinde bulunarak, yangın açısından riski yüksek bir dönem yaşandığını belirterek, “Nem oranının düşük, hava sıcaklığının yüksek olduğu bir dönemdeyiz. Gün içerisinde farklı illerimizde yangınlar oldu. Bunların hepsini Orman Genel Müdürlüğümüz ve yardımcı olan devletimizin diğer kurum kuruluşlarıyla beraber kontrol altına aldık" dedi.

Haberin Devamı

TURİZM TESİSLERİNDE TEHLİKE YOK, HASTANE VE 10 KONUT TEDBİR AMAÇLI BOŞALTILDI

Turizm bölgesi Kemer'de şu anda turizm tesislerini tehdit eden bir yangının söz konusu olmadığını açıklayan Bakan Yardımcısı Karaloğlu, "Misafirlerimiz tesislerinde huzur içerisinde tatillerini geçirmeye devam ediyorlar. Yangın bölgesine yakın olan Kemer Devlet Hastanesi var. Tedbir olarak sayın valimiz orada tedavi gören hastaları boşalttı. 14 hastamız vardı hastanede bunların 12'si evlerine taburcu edildi, 2 hastamız farklı hastanelere nakledildi. Yine yangın bölgesine yakın 10 konut tedbir olarak boşaltıldı. Şu anda çok ciddi bir risk olmasa da boşaltılmış oldu. Yine bir tüp deposu riskli bir alandı. Valiliğimiz ve AFAD tarafından boşaltıldı" diye konuştu.

MAHALLEDE YANGIN NOBETİ

Haberin Devamı

Göynük turizm merkezindeki yangında Yenimahalle'de alevlerin yaklaşık 700 metre yaklaştığı Dedeevler mevkisindeki konutlarda oturanlar yangının ilk dakikalarında korku dolu anlar yaşadı. Alevlerin yaklaştığını gören mahalle sakinleri ekiplerin söndürme çalışmasını endişe içerisinde takip etti. Oturdukları evlerin yakınındaki tepede alevlerin rüzgarla yön değiştirmesi ile evleri yangında zarar görmekten kurtulan mahalle sakinleri rahat nefes aldı. Bölgedeki 10 evde oturanlara tedbirli olmaları yönünde uyarı yapıldı. Mahalle sakinlerinden bazıları evlerinin önünde nöbet tutmaya başladı. Alevleri uzaktan izleyen ve söndürme çalışmalarına katılanlara yardımcı olan bölge halkı, çatılara çıkarak yangını takip ediyor. Bazıları da market veya kalabalık durabilecekleri alanda çalışmaları izliyor.

Yangını ilk duyduklarında eve geldiklerini anlatan Eylül Canlı, "Alevler çok yakında görünüyordu. Bizim mahallede duman kokusu vardı. Tepeyi alevler kaplamıştı. İtfaiye araçları geldi. Söndürme çalışmaları başladı. Herkes çok korkuyordu. Evimizin iki tarafında benzin istasyonu var. Yangın mahalleye gelse tehlikeli olurdu. Herkes birbirine destek oluyor. Herkes birbirini sakinleştirmeye çalışıyor. Yangının bir an önce söndürülmesini istiyoruz" dedi.

Evlerinin önünde eşi ile oturarak yangın söndürme çalışmalarını izleyen Ramazan Karpi, "Yangını görünce korktuk. Dışarı çıktım, karşı tarafımızdaki tepede alevleri görünce panikledik. Çatıya çıktık. Söndürme çalışmaları başlayınca rahatladık. Şimdi bekliyoruz. İtfaiye ekipleri bizi uyardı, 'Herhangi bir olumsuzlukta çıkın' dediler. Bekliyoruz, uyuyamıyoruz. İçimiz yanıyor bekliyoruz" diye konuştu. Diğer yandan Kemer'de gece saatlerinde hava sıcaklığı 32,5 derece ölçüldü.

MANİSA

Saruhanlı ilçesine bağlı Hatıplar Mahallesi mevkiindeki ormanlık alanda saat 13.30 sıralarında orman yangını çıktı. Yangına, Manisa Orman İşletme Şefliği'ne bağlı 39 arazöz, 4 su ikmal aracı, 3 dozer ve Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi ekipleri karadan, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 10 uçak ve 19 helikopter havadan müdahale ediyor.

YANGIN BÜYÜDÜ

Rüzgarın etkisiyle alevler, kırsal Sarısığırlı Mahallesi'ne ilerlemeye başladı. Bunun üzerine jandarma, ekipleri anonslar yaparak mahallede yaşayanların tahliyesini sağladı. Alevlerin yaklaştığı Sarıçam Mahallesi'nin de duruma göre tahliye edilebileceği bildirildi. Alevleri havadan ve karadan kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

ALEVLERİN YAKLAŞTIĞI BİR MAHALLE TAHLİYE EDİLDİ

Manisa'nın Saruhanlı ilçesindeki orman yangınına, ekipler arazinin sarp olması nedeniyle karadan müdahalede güçlük çekiyor. Rüzgarın etkisiyle alevler, kırsal Sarısığırlı Mahallesi'ne ilerlemeye başladı. Bunun üzerine jandarma, ekipleri anonslar yaparak mahallede yaşayanların tahliyesini sağladı. Alevlerin yaklaştığı Sarıçam Mahallesi'nin de duruma göre tahliye edilebileceği bildirildi. Bölgeye takviye olarak hava unsurları gönderildi. Alevlere 10 uçak, 19 helikopter, 39 arazöz,7 su ikmal aracı, 5 dozer ve 5 yer ekibiyle müdahale sürerken, yoğun dumandan etkilenen 2 köylü hastaneye kaldırıldı.

KAHRAMANMARAŞ

Kahramanmaraş’taki orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürüyor. Dulkadiroğlu ilçesi Kabasakal Mahallesi mevkiinde saat 17.00'de çıkan orman yangınını söndürme çalışmalarına Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri başta olmak üzere Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri ve jandarma da destek veriyor. Yangına 16 arazöz, 8 su tankı, 5 yer ekibi, 2 jandarma helikopteri, 4 orman bölge helikopteri, 2 dozer, 1 loader, 1 kepçe, 1 greyder ve 150 personel ile müdahale edilirken, arazinin engebeli olması çalışmaları güçleştiriyor. Seyrek orman yapısı ve sıklıkla otluk alana sahip bölgede rüzgarın da etkisiyle alevler farklı noktalardan yayılmaya devam ediyor. Yangında şu ana kadar yaklaşık 25 hektarlık alanın zarar gördüğü öğrenildi.

EVLERİN TAHLİYESİNE BAŞLANDI

Kahramanmaraşta çıkan orman yangınını söndürmek için ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi devam ediyor. Rüzgârın etkisiyle alevlerin evlere doğru ilerlemesi nedeniyle bölgedeki bazı evler de tahliye edilmeye başlandı.