Gündem ABD'den Gülen'in iadesi için heyet geldi

ABD'den Gülen'in iadesi için heyet geldi

Paylaş
ABD'den Gülen'in iadesi için heyet geldi

ABD Dışişleri ve Adalet Bakanlığı yetkililerinden oluşan heyet Ankara'ya geldi

Ankara, ABD'nin Fethullah Gülen'i iade etmesi için yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyor. Önce ABD Dışişleri ve Adalet Bakanlığı yetkililerinden oluşan bir heyet ankaraya geldi. Heyet yarından itibaren başkentte temaslarda bulunacak. Ardından ise 24 Ağustos Çarşamba günü ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Türkiye'ye gelecek.

Ankara "Gülen'i iade edin" diyor, Washington ise Gülen'in darbe girşiminde yer aldığına dair kanıt istiyor. Görüşmelerde bu hafta kritik; çünkü Ankara, ABD'den art arda gelecek iki ayrı heyeti ağırlayacak.

Gülen'in iade sürecini görüşmek üzere Amerika'dan gelecek ilk heyet, Adalet ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri. Salı ve çarşamba günü Türk muhatapları ile toplantılar yapacaklar. Toplantılarda karşılıklı beklentiler bir kez daha masaya yatırılacak.

ABD'nin Ankara'dan isteği tam da bu. Gülen'in "darbe girişiminde yer aldığına ilişkin kanıta dayalı bir iade talebi sunun" diyorlar. Çünkü Türkiye'nin bugüne kadar yolladığı 85 koliden oluşan belgeler, darbe girişimden önceki döneme ait suçlamalarla ilgili. Ankara bu konudaki çalışmasını sürdürüyor. Gülen'in darbe girişimindeki rolüne dair bilgi ve belgeler toplanınca dosyayı ABD'ye bizzat Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun götürmesi planlanıyor. Ama öncesinde, iki ülke bakanlık yetkilileri arasındaki yüzyüze görüşmelerin tamamlanacağı gün, 24 Ağustos'ta, ABD'den bir başka konuk, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Türkiye'ye gelecek.