Gündem Antalya'daki teleferikte 23 saatlik dehşet!

Antalya'daki teleferikte 23 saatlik dehşet!

Paylaş
Antalya'daki teleferikte 23 saatlik dehşet!

Antalya'da Sarısu teleferik hattında 1 kişinin öldüğü 17 kişinin yaralandığı kazanın ardından 24 kabinde mahsur kalan 171 kişi dehşet içinde 23 saat boyunca kurtarılmayı bekledi. Ekipler, kabinlere tek tek ulaşıp herkesi özel sepetlerle helikoptere taşıdı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait, 2017 yılında hizmete giren Sarısu teleferik hattını tutan direklerden biri, dün 18.00 sıralarında yerinden koparak, kabinlerden birine çarptı. İçerisinde 8 kişinin bulunduğu kabinin tabanı çarpmanın etkisiyle kırıldı. Kabindeki 8 kişi metrelerce yükseklikten yere düştü. Feci olayda ailesiyle kabinde bulunan Memiş Gümüş (54) öldü, 7 kişi ağır yaralandı.

Haberin Devamı

HELİKOPTERLER DEVREDE

Kazanın ardından teleferik hattı durduruldu, 24 kabinde 171 kişi mahsur kaldı. Asılı kalan kabinlere karadan ulaşmak mümkün olmadığı için helikopterler devreye girdi. Tecrübeli ekipler önce helikopterle kabinlerin üzerine indi. Mahsur kalanlar tek tek sepetlere konuldu ve helikopterler tarafından çekilerek yere indirildi. 607 personel ve 8 helikopterle yürütülen kurtarma çalışmaları dün 17.00'de sona erdi.

13 KİŞİYE GÖZALTI KARARI

17 kişi hastanelere sevk edildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Bilirkişi heyetinin hazırladığı ön raporda bağlantı elemanlarının yetersiz olması ve makara sistemlerinin hasarlı olması nedenleriyle taşıyıcı direğin bağlantı noktasından kırıldığı değerlendirildi. İlgili işletmenin acil eylem ve tahliye planı da yok. İşletmeci firma ile bakımdan sorumlu firmanın çalışanlarının da aralarında yer aldığı 13 kişi hakkında gözaltı kararı verildi” dedi.

Haberin Devamı

KURTARMA OPERASYONUNA 2202 KİŞİLİK DEV EKİP KATILDI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 24 teleferik kabininde mahsur kalan toplam 174 kişinin kurtarıldığını sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile duyurdu. Tahliye edilen 13 kişinin kontrol amaçlı hastaneye kaldırıldığını belirten Bakan Yerlikaya, “ Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait 4 Jandarma Genel Komutanlığı’na ait 4, TSK’ya ait 1, OGM’ye ait 1 helikopterin kurtarma çalışmalarında aktif olarak görev yaptı” dedi.

FEDAKARCA MÜCADELE

Kurtarma operasyonunda 607’si arama kurtarma personeli olmak üzere toplam 2 bin 202 personelin görev aldığının altını çizen Bakan Yerlikaya, “10 helikopter, 1 askeri kargo ve 1 keşif uçağı, 315 araç, 11 ambulans ile 2 dron görev yapmıştır. Kurtarma çalışmalarını gece gündüz aralıksız sürdüren, fedakarca görev yapan tüm kurtarma ekiplerine teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

YÜKSEKTEN ÇAKILDILAR

Ramazan Bayramı’nın son gününde Antalya’da teleferik faciası yaşandı. Konyaaltı’nda Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin işletmesindeki Tünektepe Teleferik ve Sosyal Tesisleri’nde hattı tutan demir direklerden bir tanesi, yerinden çıkarak teleferik kabinine çarptı. Kazanın şiddetiyle, teleferik kabininin tabanı kırıldı. Kabinin içerisindeki 8 kişi, metrelerce yüksekten kayalıklara düştü. 2 oğlu ve eşiyle birlikte kabinde bulunan Memiş Enes Gümüş (54), zemine çakılarak feci şekilde can verdi. Tabanı kırılan kabindeki diğer 7 kişi ise yaralandı.

Haberin Devamı

23 SAATLİK DEV OPERASYON

605 rakımlı ve sarp arazi üzerine kurulu teleferikte yaşanan kazanın ardından bölgeye çok sayıda kurtarma ekibi sevk edildi. Havada asılı kalan 24 kabinde aralarında bebek ve çocukların da bulunduğu 174 kişiyi kurtarmak için jandarma, AFAD, Sahil Güvenlik, UMKE, farklı illerden gelen alanında uzman itfaiye ekipleri ile profesyonel dağcılar tarafından Türkiye tarihinin en büyük tahliye operasyonlarından biri başlatıldı. Tüm imkanların seferber edildiği yaklaşık 23 saatlik operasyonla mahsur kalanlar kurtarıldı.

SÖKELİ AVUKAT FECİ ŞEKİLDE CAN VERDİ

Kazada, Söke’nin Bağarası Mahallesi’nde oturan avukat Memiş Enes Gümüş (54) hayatını kaybetti. Aynı kazada, Gümüş’ün Bağarası Hürriyet Ortaokulu’nda öğretmenlik yapan eşi Kezban Gümüş ile çocukları Lütfullah (17) ve Fatih Gümüş’ün de (14) yaralandığı öğrenildi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI YAKINDAN TAKİP ETTİ

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teleferik faciasının ardından 23 saat süren kurtarma operasyonunu ve yaralıların durumunu yakından takip ettiğini söyledi.

İLK KAZASI DEĞİLMİŞ

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden ANET’in işlettiği Tünektepe Teleferiği’nde önceki gün yaşanan kazanın ilk olay olmadığı ortaya çıktı. 2017 yılından bu yana hizmet veren teleferiğin 7 Mayıs 2022 tarihinde teleferik kabininin bakımını yapan 26 yaşındaki Enes Temel’in dengesini kaybederek 30 metreden yere çakılarak feci şekilde can verdiği öğrenildi.

FACİA SONRASI 13 KİŞİ GÖZALTINDA

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, teleferik faciasının ardından Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında sorumluların gözaltına alındığını belirtti. Bakan Tunç, “Teleferik hattını işleten firma ile yine teleferik hattının bakım ve onarımından sorumlu firmanın sorumlu ve çalışanlarının da aralarında yer aldığı 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiştir” dedi. Öte yandan AFAD Başkanı Okay Memiş, teleferiğin tepesindeki vida kırığı nedeniyle kazanın meydana geldiğini ve heyelan olmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

BAKIM ŞİRKETİNİN BAKANLIK ONAYI YOK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin facianın yaşandığı teleferiğin bakımlarını Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmış ve sertifikalandırılmış bir şirkete yaptırdığını söyledi. Bakanlık ise “Şirketin bakanlık tarafından teleferiğin bakımını yapmak üzere onaylanması veya sertifikalandırılması söz konusu değildir. Yavuzyılmaz’ın ifadeleri gerçeği yansıtmamaktadır” açıklamasında bulundu. DHA