Gündem Bakan Kacır paylaştı! Alper Gezeravcı uzayda deneylere devam ediyor

Bakan Kacır paylaştı! Alper Gezeravcı uzayda deneylere devam ediyor

Paylaş
Bakan Kacır paylaştı! Alper Gezeravcı uzayda deneylere devam ediyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Uluslararası Uzay İstasyonunda 'MİYOKA' isimli deneyin tanıtımını paylaştı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, 'MİYOKA' deneyine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Deney 9: MİYOKA Türk Uzay Bilim Misyonundaki onüç deneyden biri olan MİYOKA deneyi ile; Mikro yer çekimi ortamında gerçekleştirilen kurşunsuz lehimleme ile uzun süreli insanlı uzay görevleri için gerekli olan elektronik yeniden işleme, onarım ve modifikasyon yeteneklerini  geliştirmek mümkün müdür sorusunun cevabı aranıyor" dedi. 

'UZAY VE SAVUNMA SANAYİNE KURŞUNSUZ LEHİMLEME'

Deneyin detaylarına ilişkin yapılan paylaşımda, "MİYOKA deneyi ile mikro yerçekimi ortamında gerçekleştirilecek kurşunsuz lehimleme deneyi ile astronotumuz UUİ'de elektronik kart üzerine kurşunsuz bileşen montajı gerçekleştirecektir. Uzay görevi sonrası dünyaya getirilecek elektronik kartlar TUBİTAK UZAY tarafından ayrıntılı incelemeye tabii tutularak mikro yerçekiminin kurşunsuz lehimleme sürecine etkileri bilim dünyasının kullanımına sunulmak üzere raporlanacaktır. MIYOKA deneyi ile birlikte; yeni uzay yaklaşımına dair uygulamalar gerçekleştirilecektir. Uzay ve savunma sanayine kurşunsuz lehimleme konusunda kritik bilgiler sağlanacaktır. Saf kalay üzerinde kalay saçaklanması araştırması gerçekleştirilecektir, Mikroyerçekimi ortamında üretim süreçlerine tarihçe kazandırılacaktır" denildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, 'MESSAGE' deneyine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Deney 10: MESSAGE Türk Uzay Bilim Misyonundaki onüç deneyden biri olan MESSAGE deneyi ile astronotların bağışıklık sistemleri mikro yer çekimi koşullarında nasıl değişir? Uzayda kalınan süre arttıkça adaptasyon süreci nasıl ilerler sorularının yanıtı aranıyor" dedi.

'UZAYDA YAŞAMIN TEMEL SAĞLIK BOYUTLARINA İLİŞKİN KRİTİK ANLAYIŞLARI'

Deneyin detaylarına ilişkin yapılan paylaşımda, "MESSAGE Bilim Misyonu, Türk astronotumuzun mikro yer çekimi altındaki bağışıklık sistemi tepkilerini inceleyerek uzayda yaşamın sağlık üzerindeki etkilerini aydınlatmayı amaçlıyor. Araştırma, astronotumuzun 14 günlük uzay görevi boyunca mikro yer çekimi koşullarında bağışıklık hücrelerinin nasıl davrandığını, 25 bin genin yer çekimsiz ortamda nasıl etkilendiğini anlamak için tasarlandı. Bu deney, uzayda yaşamın temel sağlık boyutlarına ilişkin kritik anlayışları derinleştirerek gelecekteki uzay misyonlarının insan sağlığı üzerindeki etkilerini daha iyi anlamamıza katkıda bulunacak" denildi.

Haberin Devamı