Gündem Depremin mali tahribatını azaltacak öneriler

Depremin mali tahribatını azaltacak öneriler

Paylaş
Depremin mali tahribatını azaltacak öneriler

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen depremlerin ticari ve mali hayata yönelik tahribatını azaltmaya katkı sunacak yasal ve idari düzenlemelere ilişkin hazırladıkları önerileri ilgili kamu kurumlarına iletti.

TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, depremler nedeniyle kaybolan defter ve belgeler için ‘zayi belgesi’ alınması sürecinin kalıcı olarak kolaylaştırılması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

RAPOR TESLİM SÜRELERİ

Deprem bölgesindeki mali müşavirlerin gerek deprem bölgesi içinde gerekse dışında bulunan mükellefleri için mücbir sebep tanımlaması yapılmasını talep eden Kartaloğlu, deprem bölgesindeki mükellefler için ‘YMM Tasdik Raporu’ tanzim zorunluluğunun kaldırılmasını ya da raporların teslim sürelerinin uzatılmasını da istedi.

ELEKTRONİK NÜSHALAR

  • Kartaloğlu, diğer önerilerini ise şöyle sıraladı: Deprem felaketi nedeniyle defter ve belgeleri zayi olan mükelleflerin alış/satış belgelerinin tetkiki mümkün olmadığı için deprem bölgesindeki mükelleflerle bağlantılı olarak karşıt inceleme zorunluluğu kaldırılmalı.
  • Deprem nedeniyle zayi olan belge ve kanuni defterlerin elektronik nüshaları ilgili kamu idaresi olan Gelir İdaresi Başkanlığından yazılı talep halinde birer örnekleri alınabilmeli.
  • Belgelerin zayi olduğu durumlarda, Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sisteminde yer alan veriler, kayıtlar belge yerine geçmeli.

FAİZSİZ KREDİ TALEBİ

  • Deprem bölgesindeki mükellefler için e-İmza ve Mali Mühürler ilgili kuruluşlar tarafından ücretsiz olarak oluşturulup verilmeli.
  • Kamu bankaları gerekse özel bankalar ve diğer finans kuruluşları tarafından en az 3 yıl süre geri ödemesiz ve en az 10 yıl vadeli ve faizsiz veya çok düşük faizli ihtiyaç ve işletme kredilerinin can suyu kredileri olarak verilmesi sağlanmalı.